Срби у НАСА програму

Српски научници Милојко Вуцелић и Славољуб Вујић, дугогодишњи сарадници на пројектима Аполо свемирских летова у центру НАСА, представили своја сазнања са циљем да младе људе подстакну да свој таленат примене у Србији.

Први пут после 30 година, на позив Министарства дијаспоре, српски научници др Славољуб Вујић и инжењер Милојко Вуцелић који су учестовали у свемирској мисији Аполо посетили су Србију.

Др Славољуб Вујић каже да је имао среће што је био у прилици да се школује у Америци.

"Још док сам био дете, сањао сам како човек лети на месецу, а бог је тако хтео да одем у Америку и тамо наставим школовање" рекао је Вујић.

Милојко Вуцелић је нагласио значај предавања о будућности свемира, који ће користити младим генерацијама.

Др Славољуб Вујић и инжењер Милојко Вуцелић били су тим који је учествовао у изради брода за астронауте који су закорачили на Месец. О свом искуству већ су разговарали са студентима Машинског факултета у Београду, а у петак ће одржати још једно предавање у Ваздухопловном савезу у Београду.

Прве кораке Нила Армстронга на Месецу пратио је тим од око 400 хиљада људи.Важан део тог тима био је и Др Славољуб Вујић, касније и координатор пројекта Аполо 11. Са још шесторо Срба, учествовао је у изради матичног брода који је за три дана требало да превезе америчке астронауте до Месеца.

После учешћа у акцији спасавања америчких астронаута у Аполу 13, Милојко Вуцелић добио је и највеће америчко цивилно признање.

За њега је највећи изазов била мисија Аполо 8, први лет са посадом око Месеца.

О томе, али и о оном што ће се у Хјустону дешавати до 2020. српски научници разговарали су са студентима Машинског факултета у Београду.

У Министарству дијаспоре кажу да планирају организовање сличних сусрета и у наредном периоду, како би повезали успешне научнике и уметнике у дијаспори с младим људим у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи