ГСА: Изјаве Мартиновића у супротности са законом

Геј Стрејт алијанса (ГСА) оценила је да су изјаве посланика СНС-а Александра Мартиновића у вези са ЛГБТ популацијом у супротности са Законом о забрани дискриминације и од њега затражила да се изјасни да ли подржава потезе владе у вези поштовања људских права те популације.

ГСА наводи да је Мартиновић током данашње расправе у парламенту, на опаску опозиционе посланице из ДС Гордане Чомић да се 2009. године противио доношењу Закона о забрани дискриминације, рекао да се расправа те године свела на права ЛГБТ популације и да лично од тада није нимало променио своје мишљење о томе, преноси Танјуг.

У саопштењу подсећају да је Мартиновић рекао и да ЛГБТ особе треба да имају сва законом предвиђена права, али да као отац не може да разуме потребу за јавним приказивањем другачије сексуалне оријентације на Паради поноса, као и да та манифестација провоцира оне који су другачијих убеђења.

ГСА наводи и да Мартиновић, иако свестан да је право на слободу окупљања законом регулисано право које имају сви грађани без обзира на своја лична својства, "иде корак даље" и каже да "оно што не забрањује закон, забрањује стид".

Та организација је поручила да су изјаве Мартиновића у супротности са Законом о забрани дискриминације и духом једнакости, толеранције и равноправности који би требало да негује парламент и сви посланици, без обзира којој политичкој опцији припадају.

Они сматрају да је парадоксално да се управо приликом избора за Повереника за заштиту равноправности води таква врста дискусије, али и оцењују да је Влада Србије у претходном периоду предузимала значајне кораке на побољшању положаја ЛГБТ популације.

ГСА се слаже да Мартиновић има право на лично мишљење, али да, када га изнесе са скупштинске говорнице у својству представника овлашћеног предлагача, то више није само његово мишљење, већ носи огромну одговорност јавно изговорене речи.

"У том смислу изненађује и одсуство реакције других посланика владајуће коалиције на овакве његове изјаве, јер смо убеђени да већина њих разуме колико су те изјаве биле у супротности са вредностима које они заступају, што из својих убеђења што кроз залагање за евроинтеграције Србије“, закључује се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво