Испод границе сиромаштва живи 21 хиљада расељених Рома

Око 21 хиљада интерно расељених Рома у Србији живи испод прага ризика од сиромаштва, показују резултати истраживања УНХЦР-а "Процена потреба интерно расељених Рома у Србији".

Истраживање је за УНХЦР спровео Цесид у 18 општина Србије на узорку од 800 домаћинстава интерно расељених Рома и 400 домаћинстава Рома који живе у њиховом непосредном суседству, преноси Бета.

Према истраживању, свега 2,4 одсто, односно 550 интерно расељених Рома жели да се врати у своје домове на Косову и Метохији, а као главни разлози због којих не желе да се врате су лоша безбедносна ситуација, страх од дискриминације и етничких сукоба, као и бољи услови живота у Србији.

Шеф представништва УНХЦР-а у Србији Ханс Фридрих Шодер рекао је да је ово "важна тема јер је од конфликта на Косову прошло 16 година, међутим шансе за повратак су ограничене, а жеља за повратком није висока".

Додао је да се подаци из истраживања морају искористити на најбољи начин како би била пружена подршка и унапређни услови за достојанствен и продуктиван живот.

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић рекао је да је ромска национална мањина препозната као "посебно угрожена категорија интерно расељених лица".

"Укупна активност на Косову и Метохији је историја једног великог неуспеха свих учесника", рекао је Цуцић, додајући да су "најтеже погођени они који су најрањивији у свему томе".

Према његовим речима, из буџета су издвојена четири милиона евра за помоћ интерно расељеним Ромима, а Комесаријат ради на унапређењу њихових услова за живот и друштвено-економског положаја.

"Повратак је годинама опадао, јер Косово није сагледало проблем на прави начин", рекао је члан Националног савета Ромске националне мањине Љуан Кока, додајући да је због "немогућности да им се помогне, огроман број Рома одлази из Србије у западну Европу".

На конференцији су представљени модели подршке у виду изградње нових стамбених јединица, сеоских кућа са окућницом, социјално становање и доделе грађевинског материјала за адаптацију постојећег објекта, уз економско оснаживање.

Према истраживању, највише интерно расељених Рома се налази у Београду и Војводини, а више од две трећине њих види запослење као решење својих проблема.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи