Јоксимовићева добитница награде "Дуга" Геј стрејт алијансе

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић добитница је награде "Дуга" коју за допринос борби против хомофобије и трансфобије додељује Геј стрејт алијанса.

Награду министарки Јадранки Јоксимовић уручила је у Скупштини града Београда шефица преговарачког тима Србије са ЕУ Тања Мишчевић, која је прошлогодишњи добитник признања "Дуга", уз образложење да је министарка у протеклих годину дана била једна од личности која се недвосмислено ангажовала за промоцију ЛГБТ права и њихово унапређење.

Министарку су номиновале организације Геј стрејт алијанса, Лабрис и Парада поноса, које су, између осталог, навеле и да је Јоксимовићева афирмисала културу људских права што је допринело смањењу тензија према ЛГБТ заједници и дала оргоман допринос у организацији прошлогодишње Параде поноса, чиме је послала јасну политичку поруку да сви грађани морају имати једнака права.

Јоксимовићева је након што је примила награду рекла да ЛГБТ популација у њој има партнера и подршку и да је различитост нешто што се увек мора поштовати, преноси Танјуг.

Људска права су део европског законодавства, рекла је Јоксимовићева, али је напоменула да Србија не ради на њиховом унапређењу због Европе већ због себе и онога што као друштво треба да подржава, а то су толеранција и поштовање различитости.

Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби, који је почасни члан ГСА, рекао је да не треба да постоји мржња према другим групма људи.

Подсетио је да је прошле године одржана Парада поноса скоро без инцидената, да су људи безбедно шетали и изразио задовољство што је Београд показао космополитски дух.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт рекао је да сама чињеница да се овакав догађај одржава у Скупштини града шаље снажну поруку толеранције и различитости.

Градоначелник Београда Синиша Мали истакао је да је обавеза надлежних да свима обезбеди иста права и једнаке шансе и да нико не буде део невидљиве мањине.

"ЗЗелим да Београд буде космополитски град у којем нико неће трпети зато што је различит", рекао је Мали.

Лазар Павловић из ГСА рекао је да награда, која се додељује трећи пут, већ постаје кредибилна, и да у ГСА желе да похвале успехе и помаке који се постижу у години за коју се награда оддељује.

Он је навео да је је ове године било 33 номинације, што је дупло више у односу на прошлу године.

Додели награда присуствовали су министар културе и информисања Иван Тасовац, председник скупштинског Одбора за људска и мањинска оправа Мехо Омеровић, као и чланови невладиних организација које се баве заштитом људских права.

Награду "Дуга" установила је Геј стрејт алијансас и она се од 2013. додељује сваке године поводом 17. маја, Међународног дана борбе против хомофобије, а за допринос борби против хомофобије и трансфобије и заштити и унапређењу људских права ЛГБТ особа у Србији у претходних годину дана.

У ужем избору за овогодишњу награду били су Асоцијација "Дуга" из Шапца, Скупштина Србије, транс особа и мајор у пензији Хелена (М. В.) и новинарка недељника Време Тамара Скрожа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 24. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи