Реаговања на рехабилитацију Драже Михаиловића

Одлуку о рехабилитацији Драже Михаиловића подржали су Вук Драшковић, као и Оливер Антић. СУБНОР, Ивица Дачић, Небојша Стефановић и Мехо Омеровић критикују одлуку Суда о рехабилитацији.

Председник Српског покрета обнове Вук Драшковић оценио је да укидање комунистичке пресуде генералу Драгољубу Дражи Михаиловићу од 15. јула 1946. године није само рехабилитација ратног команданта прве антинацистичке гериле у Европи, него је то и рехабилитација његове војске и читаве Србије.

Изражавајући поштовање судијама које су, после седам деценија, ставиле печат правде на историјску истину о Михаиловићу, СПО одаје признање и стотинама хиљада људи у Србији који су пуне две и по деценије подржавали нашу политичку борбу за рехабилитацију Равне горе и њеног команданта, наводи се у Драшковићевој писаној изјави, преноси Фонет.

Исток и Запад, бољшевичка диктатура и западна демократија, сударили су се на монтираном комунистичком суђењу српском и југословенском генералу. Због тога је Михаиловић убијен и због тога убице и данас крију његов гроб, указао је Драшковић.

Један од опуномоћеника предлагача за рехабилитацију Драгољуба Михаиловића Оливер Антић рекао је да је одлука о рехабилитацији Михаиловића велики дан за право и правду и да би овај дан требало да се слави и у Хрватској.

Антић је новинарима после одлуке Суда рекао да је то велики дан не само за српски народ већ и за часне Хрвате, Муслимане и Словенце који су се борили под Михаиловићевом командом, и подсетио да се у јединицама којима је командовао борило око 10.000 Хрвата, 8.000 Муслимана и 6.000 Словенаца.

"Овај дан би требало да се слави и у Хрватској", рекао је Антић, иначе саветник председника Републике, и оценио да је ово велики дан за право и правду јер са правног становишта негативна одлука о захтеву за рехабилитацију не би ни могла да се образложи.

Принц Александар Карађорђевић рекао је да је пресуда Вишег суда од "кључног значаја" за национално помирење, које може да почива само на истини, исправљању неправди и праштању. 

"Коначно је исправљена једна од највећих неправди у новијој српској историји. То није била само неправда према једном родољубивом човеку, то је била неправда према нашој земљи и нашем народу", наводи се у саопштењу принца Александра.

Лидер СРС-а Војислав Шешељ, којем се пред Хашким судом суди за ратне злочине, каже да је данашња одлука о рехабилитацији Драже Михаиловића одлука о српском помирењу.

Нова Србија поздравила је, такође, одлуку Вишег суда у Београду о рехабилитацији, оценивши да су тако постављени снажни темељи националном помирењу. 

Демохришћанска странка Србије (ДХСС) изразила је задовољство, уз пуну подршку позитивном окончању поступка рехабилитације Драгољуба Драже Михаиловића и оценила да је рехабилитација Михаиловића велики корак враћању националног духа Србије и помирењу свих актера борбе за независност Србије. 

Осуде рехабилитације

С друге стране, СУБНОР Србије је оштро критиковао судску рехабилитацију четниког команданта истакавши да то представља прекрајање истине и "сипање соли на свежу рану".

Социјалдемократска унија је саопштила да је с неверицом и дубоким жаљењем примила вест о рехабилитацији вође "такозване Југословенске војске у отаџбини Драгољуба Михаиловића".

Потпредседник српске владе и шеф дипломатије Ивица Дачић саопштио је да одлука Вишег суда у Београду о рехабилитацији, која је објављена управо у данима када читав свет слави 70 година величанствене победе над фашизмом, не представља корак ка помирењу нити ка истини, већ, напротив, само продубљује поделе.

Виши суд у Београду требало би подсетити да су, пре 70 година, 14. маја 1945, на исти дан када је он донео срамну одлуку о рехабилитацији, енглески војници у Италији и Аустрији заробили готово 30.000 усташа и четника и предали их југословенским партизанима. Само тај податак јасно говори о томе ко су били савезници, а ко непријатељи, маја 1945, истиче се у саопштењу Министарства спољних послова.

Виши суд у Београду требало би подсетити и на говор краља Петра Другог Карађорђевића преко Радио Лондона од 12. септембра 1944, у којем је позвао "све Србе, Хрвате и Словенце да се уједине и приступе великој Народноослободилачкој војсци под маршалом Титом" истакавши да "сви они који се ослањају на непријатеље против интереса свог властитог народа и његове будућности, и који се не би одазвали овом позиву, неће успети да се ослободе издајничког жига, ни пред народом, ни пред историјом", додаје се у саопштењу.

Одлуком није задовољан ни министар унутрашњих послова Небојша Стефановић. Стефановић је подвукао да је то његов лични став и нагласио да је као потомак партизанског борца који је учествовао у ослобађању Београда и Србије током Другог светског рата незадовољан рехабилитацијом Михаиловића.

"Наравно, не мешам се у одлуке независних правосудних органа, они су вероватно имали више правних аргумената и доказа него што ја имам", рекао је Стефановић и поновио да је лично незадовољан том одлуком.

Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права Мехо Омеровић сматра да је одлука Суда о рехабилитацији скандалозна и срамотна одлука која Србију ставља на поражену страну у Другом светском рату и која ће затегнути односе са државама региона.

Омеровић је у изјави достављеној медијима оценио да та одлука "вређа истинске борце против фашизма и огромне жртве" и да представља ревизију историје.

Социјалдемократска партија Србије оценила је да је одлука Вишег суда класични покушај ревизије историје народноослободилачке борбе у Србији, који би умногоме могао да баци сенку на допринос наше земље у сламању фашизма у Европи.

Председник Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић оценио је да је одлука о рехабилитацији команданта Југословенске војске у отаџбини Драгољуба Михаиловића "рестаурација злочиначког система вредности".

Две политичке партије санџачких Бошњака оштро су осудиле рехабилитацију четничког команданта.

Странка демократске акције Санџака (СДА) наводи да судска одлука о рехабилитацији Михаиловића "представља легализацију свих злочина почињених над Бошњацима", док Санџачка демократска партија (СДП) "осуђује као срамну одлуку Вишег суда у Београду".

Реаговања стижу и из Загреба. Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић рекла је да је непријатно изненађена одлуком суда у Београду о рехабилитацији, како је рекла, ратног злочинца Драже Михаиловића и да као председница Хрватске најодлучније осуђује сваки покушај историјског ревизионизма.

"Та пресуда не може избрисати злодела четничког покрета, почињена у сарадњи с нацистима и фашистима током Другог светског рата, која су свим народима на овим просторима донела велике патње и страдања. Остаје и чињеница како је тај покрет доживео свој потпуни пораз у Другом светском рату, али и пре 20 година у агресији на Хрватску", навела је Грабар Китаровић у писаној изјави медијима.

Додала је да сматра да се гледајући у заједничку будућност у Европској унији, коначно треба одмаћи од политизовања прошлости и историју препустити историчарима.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара