Читај ми!

Повратак доживотне робије, превентивно или правичније

Оптуженима за најтежа кривична дела пред српским судовима ускоро би могла да се изриче доживотна казна затвора. Између осталог, Нацртом измена и допуна Кривичног законика предвиђено је да би се та казна могла изрицати само старијима од 21 године, а да се после 25 година може тражити промена у временски одређену казну, условни отпуст, помиловање или амнестију.

У току је јавна расправа о нацрту закона, а прве реакције показују да је стручна јавност подељена.

Прошлогодишње убиство Тијане Јурић у Бајмоку покренуло је лавину негодовања – тражено је чак и враћање смртне казне. Такви случајеви увек отворе питање – да ли закон предвиђа довољно велике казне.

"Неретке су ситуације у нашем друштву када се дешавају гнусни злочини – дела над којима се читава јавност у Србији згражава и кад се преиспитује да ли је наша казнена политика предвиђена Кривичним законом исправна", каже министар правде Никола Селаковић.

"У Министарству правде смо размишљали да при једној озбиљној интервенцији у Кривичном закону покренемо јавну расправу на тему неке евентуално оштрије казнене политике за таква кривична дела", напомиње Селаковић.

Уколико буде уведена, казна доживотног затвора моћи ће да се изрекне за тешко убиство, тероризам, ратне злочине.

Адвокат Владимир Бељански сматра да пооштравање казни неће смањити стопу криминалитета у друштву, као што ни својевремено смртна казна није постигла тај ефекат.

"Психологија починилаца најтежих кривичних дела је таква да се у тренутку извршења не размишља каква је запрећена казна, него поступа на такав начин да неће бити ухваћен, неће бити откривен и да неће за то никада одговарати", каже Бељански.

Законодавац објашњава да би циљ увођења доживотне казне био да симболично прикаже тежину кривичног дела које је учињено и степен кривице осуђеног.

"Казна затвора од 40 година је једна изузетно озбиљна казна затвора, за мене је заиста питање да ли ми треба да идемо још даље у том репресивном плану, а сигуран сам да само предвиђање казне у том смислу неће ништа променити", сматра Миодраг Мајић, судија Апелационог суда у Београду.

Према његовим речима, јавност заиста воли претњу строгим казнама, несвесна да казне не сређују проблем у друштву и да је проблем криминалитета далеко комплекснији.

Осим држава бивше Југославије, Шпаније, Португалије и Норвешке, остале европске земље су смртну казну замениле доживотном. У Србији је смртна казна укинута фебруара 2002, а за најтежа кривична дела предвиђено је до 40 година затвора.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво