Шабић наложио БИА да достави податке о броју прислушкиваних

Родољуб Шабић наложио је Безбедносно-информативној агенцији (БИА) да у року од пет дана достави Иницијативи младих за људска права документа из којих се може сазнати број људи које је БИА прислушкивала у 2014. години.

Решење Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуба Шабића уследило је након што је Иницијатива младих за људска права изјавила жалбу Поверенику на решење БИА којим је одбијен Иницијативин захтев за том информацијом, саопштила је Иницијатива, преноси Бета.

У образложењу одлуке о одбијању захтева БИА је, између осталог, навела да би то створило могућност "да се са подацима упозна неограничен број лица, међу којима и она, која представљају претњу безбедности Србије, јер имају аналитичка знања да из датог фонда података извуку одређене закључке, који би поуздано указали на примарне правце ангажовања БИА на заштити безбедности". 

Образложење БИА је у кључним деловима идентично образложењу којим су прошле године одбили да доставе податке из 2013. године.

"У решењу Повереника су детаљно оповргнути сви аргументи БИА, истакнуто је да Иницијатива има право да јој се тражене информације учине доступним и да БИА није пружила ваљане доказе о томе да би се саопштавањем то јест доступношћу тражених статистичких података могле наступити тешке правне или друге последице по интересе заштићене законом", наводи се у саопштењу.

Повереник је при доношењу решења имао у виду да је Европски суд за људска права пресудом из јуна 2013. године утврдио да је Иницијативи прекршено право на примање информација из члана 10 Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода одбијањем БИА да достави податке о броју прислушкиваних лица у 2005. години, и да је поступајући по тој пресуди БИА доставила тражене податке Иницијативи.

"Иницијатива из године у годину инсистира да БИА и остале безбедносне службе чине јавним статистичке податке о свом раду којим задиру у људска права грађана и грађанки. Међутим, поред бројних решења Повереника за информације од јавног значаја и пресуде Европског суда за људска права ове службе упорно одбијају да свој рад учине транспарентнијим. Иницијатива подсећа да је Војнобезбедносна агенција Министарства одбране у званичном одговору Иницијативи навела да не располаже податком о броју физичких и правних лица према којима су у 2014. години примењене посебне мере", наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи