Читај ми!

Нова специјална јединица у полицији

Ове године српска полиција ће добити нову специјалну јединицу. Њу ће чинити најбољи припадници Специјалне антитерористичке јединице, Противтерористичке јединице и други полицајци који буду испунили критеријуме.

Стручњаци кажу да ће се тиме уштедети, али упозоравају да се мора јасно разграничити поље деловања нове јединице како не би дошло до преклапања са пословима, на пример са Жандармеријом. У теорији нова јединица, а у строју једна мање. 

Криминалцима и терористима то ће бити брига више јер ће, према најавама из МУП-а, у нову јединицу ући само они који испуне високе захтеве, психички и физички спремни, тачно одређених година и спремни да одговоре на изазове.

Биће задржан назив Специјална антитерористичка једница јер та формација има дужу традицију од Противтерористичке организације.

Саветник министра унутрашњих послова Александар Живковић објашњава да ће нова јединица преузети најбоља средства из обе специјалне јединице. "Припадници САЈ-а и ПТЈ-а који не буду испунили услове биће распоређени у друге организационе јединице унутрашњих послова, а део њих који испуњава услове за заслужену пензију биће пензионисан", додаје Живковић.

Јединица ће постати оперативна у току године. После усвајања Закона о полицији и подзаконских аката биће дефинисане и њене надлежности.

Према важећим прописима, у опису посла САЈ-а и ПТЈ-а су, поред осталог, борба против тероризма, решавање талачких ситуација, хапшење криминалаца, превентивна антитерористичка делатност.

"Специјална јединица се нацртом закона налази у дирекцији полиције и она ће бити ангажована на предлог руководиоца организационе јединице дирекције полиције уз претходно одобрење директора полиције и сагласност министра унутрашњих послова", каже саветник министра унутрашњих послова.

У МУП-у тврде да ће Жандармерија остати посебна формација.

Прецизније одредбе о њеним надлежностима с једне и надлежностима нове јединице с друге стране јесте оно што недостаје новом закону, верују у Београдском центру за безбедносну политику.

"Ако се тачно регулише које су њихове надлежности онда нећемо имати садашњу праксу да долази до преклапања самих надлежности и онда која ће јединица бити упућена на неки одређени задатак. С друге стране, врши се и различита обука људи јер је ипак обука за одржавање јавног реда другачија од обуке за борбу против тероризма", каже Саша Ђорђевић из Београдског центра за безбедносну политику.

Од оснивања 1978. године до данас САЈ је неколико пута мењао назив и унутрашњу организацију. Надлежни, међутим, кажу да ће без обзира на те измене припадници САЈ-а и даље бити врхунски обучени, опремљени и спремни да реше најтеже задатке.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво