Читај ми!

МУП објавио документа у вези са смрћу пријатеља Саше Јанковића

Министарство унутрашњих послова на свом сајту ставило је вечерас на увид документа у вези са смрћу пријатеља Саше Јанковића 1. 4. 1993. године на Новом Београду.

Објашњавајући да то чини "због великог интересовања јавности", МУП је објавио и копије оружних листова, на, како наводи, захтев повереника за информације од јавног значаја Родољуба Шабића.

Објављени су и Записник о увиђају, Извештај инспектора који је извршио увиђај, Налаз о пиштољу марке ЦЗ, Налаз о "парафинским рукавицама" и Налаз о исправности пиштоља.

Вештачење "парафинске рукавице" са руку Саше Јанковића, после самоубиства његовог пријатеља у Јанковићевом стану на Новом Београду 1993. године, показало је присуство нитрата на Јанковићевим рукама, односно контаминацију његових руку барутним честицама. То се наводи у налазу Одељења криминалистичке технике МУП-а, који је објављен вечерас на сајту МУП-а, преноси Танјуг.

У том налазу се такође наводи да пиштољ у тренутку испаљења није био наслоњен на горњу усну настрадалог, те да одсуство барутне гарежи из околине ране указује да пиштољ није могао бити ближе од 25 до 30 центиметара.

Самоубиство се догодило 1. априла 1993. године, а на сајту МУП-а објављена су два налаза вештака – први са датумом 5. април 1993. године, а други је датиран 9. маја 1994. године.

У оба налаза вештака констатовано је присуство нитрата и контаминација руку Саше Јанковића.

У балистичком вештачењу које је обављено поводом самоубиства 1. априла 1993. године на Новом Београду, наводи се да је упоређивањем чаура са испаљеном чауром утврђено потпуно поклапање.

У оружним листовима се види да је Саша Јанковић 22. марта 1993. године, 10 дана пре него што се мушкарац убио тим оружјем, званично овереним судским уговором разменио пиштоље са другим лицем.

Јанковић је, како се види из докумената, био власник пиштоља ЦЗ М-57 (тетејац), за који је поседовао оружни лист, и онда га је разменио са особом чије име није наведено у документу, а која је поседовала дозволу за пиштољ ЦЗ-99, којим је 1. априла извршено самоубиство.

Полиција је објавила копије дозвола за оба пиштоља – и Јанковићевог пиштоља ЦЗ М-57 и пиштоља ЦЗ-99 друге особе.

Самоубиство је, према налазима, извршено из пиштоља ЦЗ-99.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара