Читај ми!

Како да се заштитимо од лоших вести

Када је почело да организује трибине под називом "Психоанализа нашег времена", Психоаналитичарско друштво Србије није очекивало толико интересовање. Људе у Србији веома занима како да се носе са проблемима које им намеће дуготрајна криза и стрес модерног доба. Тема последње трибине била је – како разумно изаћи на крај са лошим вестима у медијима и у непосредној околини.

Психоаналитичар Мариља Ајзенштајн рекла је да је психоанализа једина терапија која подстиче мисаоне процесе. "Када немате ништа осим проблема, и даље имате слободу да мислите, ако то изгубимо, ми смо готови", навела је Ајзенштајнова.

Мариља Ајзенштајн то добро зна. Угледна француска психоаналитичарка проучавала је тешке облике душевних болести готово три деценије. Каже, век од Фројдовог доба патологија се није много променила. Променила се ментална слика појединца, фрагментираног под притиском модерног света.

"Сукобљавамо се са крајем цивилизације где су илузије и идеологије уништене. Млади људи се не воде идеологијом, не знају да ли ће наћи посао. Цела Европа је погођена кризом, која највише погађа Балкан", навела је Ајзенштајнова.

Пореклом Гркиња, разуме балкански менталитет. Београдска гошћа је свесна прилика у Србији – последица рата и транзиције којој се крај не назире. Подсећа на истраживање психолога у Немачкој после Другог светског рата.

"Они себе нису видели као трауматизоване, али су оболевали, нарочито од кожних болести, екцема, болова у стомаку. Траума вам враћа тако што погађа ваше тело", навела је Ајзенштајнова.

Неуропсихијатар психоаналитичар Милица Мартиновић рекла је да је ту место психоанализе, да човек нађе чвориште у себи које ће му помоћи да разуме шта се дешава у њему самом, какви су то конфликти, па да тек онда разуме спољни свет.

Публику је занимало како се данас користи кауч.

Тренинг аналитичар Психоаналитичарског друштва Србије Љиљана Миливојевић рекла је да кад пролазимо кроз психоанализу полазимо и од себе. "Ја сам добила за себе потпуно нову димензију својих унутрашњих простора, али и своје околине, најближих, породице", навела је Миливојевићева.

Психоанализа може да помогне да отклонимо низ личних неусаглашености које могу и да готово онемогуће спонтани живот. Под условом да признамо да нам је тешко и да можемо да је приуштимо.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво