Читај ми!

Превенција насиља у школама боља од видео-надзора

У Београду је јуче на часу физичког један четрнаестогодишњак повређен ножем. Повредио га је вршњак који није из те основне школе. У школи кажу да рана није тешка, али да је дечак претрпео трауму. Надлежни оцењују да је једини начин да се то не понови превенција која подразумева промену односа у породици, сарадњу родитеља и школе и друге узоре у друштву.

Видео-надзор, дежурни наставници и школски полицајац некада нису довољни да се избегну инциденти у школама. Најчешће је реч о тучама у којима се понекад осим руку и ногу искорите и неки предмети.

Драгана Соћанин из Удружења "Родитељ" каже да родитељи често траже да се видео-надзор у школама уведе по ходницима на свим спратовима, да може да се прати шта се дешава.

"Нисам сигурна колико је добро поставити камере на сваком ћошку и тиме не градити поверење у децу и разговором превенирати озбиљније насиље", додаје Соћанинова.

У школама кажу да наставници воде рачуна о безбедности унутар школских зидова и да је зато добро да полицајци брину о непосредној околини школе, јер проблеми често одатле долазе. Ипак, упозоравају да је тешко спречити ђака да донесе нож или чак ватрено оружје.

Директорка ОШ "Милена Павловић Барили", Оливера Корошец каже да се не може вршити претрес деце и да то не може да чини чак ни школски полицајци.

"Најбоље што може да се ради у таквим ситуацијама је превенција. Деца треба да схвате ризик ако покушају да унесу оружје у школу и радити исто то са родитељима", напомиње Корошец.

Репресивне мере, оцењују у Министарству просвете, делују краткорочно. Резултати превентивних активности су трајнији.

Биљана Лајовић из Министарства просвете истиче да се конфликти не решавају насилним путем него разговором. "Са друге стране, можемо да научимо да не мора да буде све по систему 'све мора да буде ја желим, и ако није како ја желим онда је смак света'", каже Лајовићева.

Према њеним речима, репресивне мерепомерају конфликт с једног места на друго. "Ако постоји надзор у школи онда се тај конфликт неће десити ту, али ће се десити ван школског дворишта", сматра Лајовићева.

Уницефово истраживање о насиљу у школама у Србији показало је да је 65 одсто ученика барем једном било изложено неком облику насилног понашања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво