Читај ми!

Интегративна медицина – и храна и лек

У Србији од рака сваке године оболи око 37.000 особа, а премине 21.000. Међу њима је све више младих. Када се суоче са том дијагнозом, пацијенти често прибегавају алтернативним видовима лечења. Да ли и у којој мери интегративна медицина, може да помогне код лечења онколошких пацијената?

Два пута се борила и изборила са карциномом дојке. Након дуготрајних терапија, Јасмини Лукић ослабио је имунитет. Помоћ је потражила и у интегративној медицини.

Јасмина каже да јој је лекар, познајући је и посматрајући је, одредио неке протоколе у исхрани, с тим што је избалансирао оно што јој је потребно.

"Тако да је дошло до једног правилног уноса поврћа, воћа, меса. Он је то прилагодио мени, мом организму, мојој личности. И онда сам ја почела да се придржавам тога", каже Јасмина Лукић.

Оболели често мисле да се путеви класичне и интегративне медицине никада не укрштају. Где изда једна,  наду полажу у другу! Међутим, стручњаци поручују да таква тврдња не стоји, нарочито код онколошких пацијената.

Члан Радне групе Министарства здравља за традиционалну медицину Нина Булајић каже да интегративна медицина представља обједињавање конвенционалне медицине и традиционелне медицине.

"Оно што је добро јесте то што је заједнички приступ. Може да се реагује код сваког пацијента, који је у свакој фази обољења на одређени начин. Погрешно је да се један исти приступ примени на свакога. Значи, није све за свакога и када говоримо о сваком пацијенту понаособ, мора се водити рачуна о његовом индексу телесне масе, да не сме , уколико је на хемиотерапији, да ослаби", каже Булајићева.

Заговорници интегративне медицине истичу улогу стања духа и емоција у настанку рака.

"То је холистички приступ здрављу, а то значи да се изима у обзир све. Све што је било у дотадашњем животу, конституција, генетика. То је врло слично конвенционалној медицини. Постоје неки делови који се тичу више неког психолошког профила, стреса", додаје докторка Булајић.

Две трећине има позитиван исход, некима буде продужен живот на тој терапији, а неки потпуно регулишу тај проблем. Наравно, у сагласности са конвенционалном медицином, не као алтенративна.

Због страха и незнања, многи пацијенти ће на своју руку посегнути за алтернтивним видовима лечења. Међутим, стручњаци поручују да је то погрешно, јер чак и чајеви због неслагања са појединим лековима, могу направити проблем. Зато увек кажу: Консултујте се са лекаром!

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво