Читај ми!

Ускрс на грчки начин

Ускршње празнике истог датума обележавају сви православни народи широм света. Грчка заједница на југу Србије, окупљена у Нишу, деценијама негује православне обичаје пренете из Грчке у Србију.

Гркиња Василики је рођена у Солуну, а екипу РТС-а дочекала је у ускршњој недељи, традиционалним грчким поздравом.

"Христос анести се каже, алитиа анести се одговара", каже Василики Динчић на питање како се на грчком језику честита Ускрс.

У Ниш је дошла са породицом када је имала 14 година, али обичаје и рођаке у Грчкој, каже, није заборавила.

"Ја сам њима рекла, ми смо више туговали за својом земљом од вас. Ви сте тамо остали и не болујете толико и зато ми вас више волимо, него ви нас", прича Василики.

У породици Сурланџис, чија фамилија у Пироту брине о грчком гробљу, јаја су офарбана на велики четвртак. Теофан и Миријана неће имати госте за празник, јер су се синови одселили из Грчке у Велику Британију.

"За ускршњи ручак ће бити исто као и у Грчкој - јагњеће печење и обавезне јагњеће сармице", каже Миријана Сурланџис.

Теофан Сурланџис каже да се, за време Ускрса који се веома поштује код Грка, увек сети детињства.

У Нишу данас живи око 70 породица грчког порекла. Окупљају се у време празника, имендана или на српским славама. Говоре српски, али се радо присете грчког језика који сада уче и млађи чланови породица.

"Имамо и дивних бракова између грчког и српског народа. Они се венчавају овде у саборном храму у Нишу, али има и оних који се венчавају у Грчкој и тиме дајемо печат заједништву", напомиње свештеник у Нишкој епархији Бранко Цинцаревић.

О томе говори и Дејан Станисављевић, председник Удружења српско-грчких потпомака у Нишу који указује да је основ свега породица и када је породица јака, онда је и народ јак.

Пре шест година, у Ниш је, уочи Ускрса, за српске и грчке вернике стигла плаштаница, дар Атинске архиепископије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара