Читај ми!

Петиција РЕМ-у за одузимање дозволе ТВ "Пинк"

Мрежа Жене против насиља и још 74 организације упутиле су петицију Регулаторном телу за електронске медије у којој захтевају забрану даље емитовање емисије "ДНК" и одузимање дозволе за емитовање сигнала ТВ "Пинк".

У петицији се наводи да је ТВ Пинк, медиј са националном фреквенцијом, у емисији ДНК омогућио насилнику да пред очима јавности злоставља супругу, преиспитујући њену "исправност" у постуку утврђивања очинства над заједничком децом.

"Овим је ТВ Пинк дехуманизовала жену, нормализовала мушко насиље над женама, дала му легитимитет и допринела ескалацији насиља са бруталним исходом. Према наводима медија, његово насиље према супрузи се појачало у периоду од снимања до приказивања спорне емисије, а два дана после емитовања насилник ју је убио", стоји у саопштењу, преноси Танјуг.

Мрежа Жене против насиља позива Министарство културе и информисања, Министарство за рад, социјална и борачка питања, независна и друга тела, која би требало да штите права жена и деце и надгледају рад медија, да се огласе поводом овог случаја и позову на одговорност медије и институције који су непажњом, погрешним поступањем, односно непоступањем омогућиле убиство жене и сведочење деце насиљу над мајком.

"ТВ Пинк сматрамо телевизијом која је починила злочин према женама и недостојним лиценце емитера ТВ програма. Државу која не казни оваквог емитера, такође ћемо сматрати саучесницом у злочину", наводи се у саопштењу.

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић упозорила је да убиство Ж. К. iy Jaгодине представља аларм за хитну реакцију и предузимање свих мера како би се та страшна појава зауставила.

"И овај случај стравичног убиства потврдио је да систем заштите од насиља над женама није делотворан и да изостаје адекватно и ефикасно деловање надлежних органа", наводи се у упозорењу јавности.

Подсећа да се годинама уназад указује на улогу и одговорност медија у сузбијању насиља над женама, упућују се апели и молбе да се престане са сензационалистичким извештавањем и недвосмислено укаже на узроке родно заснованог насиља.

Петрушићева је позвала надлежне државне органе и Регулаторно тело за електронске медије да покажу висок степен одговорности и спрече да ТВ емисије буду генератор насиља над женама.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво