Читај ми!

Светски дан особа са аутизмом

Данас се обележава се Светски дан особа с аутизмом. У Европи пет милиона особа има аутизам. За Србију нема прецизних података, али према евиденцији Републичког удружења за помоћ особама са аутизмом, у нашој земљи око 2.500 особа има аутизам.

Аутизам је комплексан развојни поремећај чији је узрок још непознат , јавља се до треће године и чешћи је код дечака. Према истраживањима, на 10.000 новорођених, рађа се четворо до петоро деце с аутизмом.

Савез удружења Србије за помоћ особама са аутизмом уз подршку организације Аутизам Европе покренуо је кампању "Аутизам. Стоп дискриминацији." којом позива доносиоце одлука да промовишу укључивање особа у све аспекте живота и друштва.

Савез је, поводом Светског дана особа са аутизмом у саопштењу навео да су особе са аутизмом широм Европе жртве дискриминације и социјалног искључивања, преноси Танјуг.

"Понекада је дискриминација очигледна, као на пример када је детету онемогућен приступ школи. Некада је мање очигледна, ако особе са аутизмом не добијају подршку која им је потребна због недостатка јавног финансирања", наводи су саопштењу.

Сваки пут када се дискриминација јави, како како наводе, њени ефекти се акумулирају, а без одговарајућег образовања, особе са аутизмом ће тешко пронаћи запослење.

"А без прихода и адекватне подршке, тешко је одржати животни стандард. Током целог живота, ово особе са аутизмом све више и више искључује из друштва у којем живе", упозорава Савез у саопштењу.

Према Конвенцији Уједињених Нација о правима особа са инвалидитетом, особе са аутизмом имају право на слободу од дискриминације и право да буду укључени у своје заједнице.

Они такође имају право на асистенцију у образовању, запослење и остале видове подршке као што је становање уз подршку.

Већина земаља у Европи, укључујући и Србију, пише у саопштењу, има законе за спречавање дискриминације и пружање подршке особама са инвалидитетом. Како би права и закони направили неку разлику, међутим, морају се преточити у конкретне акције.

Савез удружења за помоћ особа са аутизмом позива све људе добре воље да се укључе у кампању и помогну да се проширимо свест о аутизму, предузму мере за спречавање дискриминације и промовише инклузија у друштво.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи