Читај ми!

Полицајци уче знаковни језик

Тридесет шест полицајаца из Поморавског округа учи знаковни језик. Часове имају у Јагодини, а пројекат "Разумемо се и без гласа" помаже Мисија ОЕБС-а у Србији. Циљ је успостављање сарадње и боља комуникација са особама оштећеног слуха.

Уз говор за свако слово и појам по један гест руку. Од представљања и основних података до знакова за правне термине саобраћајних и криминалистичких појмова. Тридесет шест полазника из полицијских станица поморавског округа савладава основну обуку за знаковни језик.

"У принципу ништа није тешко, ако имаш воље да научиш нешто ново", каже Дејан Марковић, школски полицајац из Јагодине.

"Потребно је доста времена да се савлада основни ниво, пошто уз знаковни језик постоје и преводиоци и тумачи. За основни ниво је потребно пар недеља и стална вежба коришћења знаковног језика", истиче Радивоје Марковић, полицијски инспектор.

Полицијским службеницима у савладавању знакова помаже и Немања Симић. Родио се оштећеног слуха, ипак комуницира без већих проблема, за разлику од појединих другова. Било је, каже, непријатних ситуација јер полицајци нису знали знаковни језик.

"Они нису знали и кренули су да вичу мојим другарима. Ја сам рекао: 'Полако, они не чују, ја ћу да вам преводим да вам помогнем'. Значило би кад би они знали бар мало знаковни језик", каже Немања Симић који има оштећен слух.

Сталоженост, смиреност и стрпљење са особама оштећеног слуха, важни су колико и познавање знакова, истичу предавачи.

"Са таквим људима морате полако, морате да им све предочите. Ако им нешто није јасно, морате и више пута да им поновите, али је циљ да глува особа добије потпуну информацију", каже Горан Стојановић, преводилац и тумач за знаковни језик.

У оквиру обуке уз учење знаковног језика радиће се и на успостављању боље сарадње са особама са инвалидитетом. Наредних дана биће постављене прилазне рампе полицијским објектима у Поморављу, који их још увек немају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво