Читај ми!

Опасне бежичне везе

Грађани којима је кућна интернет мрежа незаштићена ризикују да буду оптужени за говор мржње, педофилију, пљачку, трговину дрогом, практично свако кривично дело које укључује компјутер. Свуда ће бити ваши отисци. Једина шанса да се оправдате јесте ако је починилац прикључен на мрежу баш у тренутку када се појави полиција.

Републичка агенција за телекомуникације, РАТЕЛ, издала је саопштење да криминалци користе незаштићене мреже за вршење кривичних дела, а полицију једини траг води ка немарним корисницима.

Рачун је измирен, али вај-фај везе готово да нема већ две недеље. Прва помисао је: мора да је до оператера.

Студенткиња Милица Радовић каже да ју је једног јутра у маркету срео комшија и рекао: "Комшинице, хвала за интернет".

"Комшија ми је скренуо пажњу да заправо већина станова са нашег спрата се, жаргонски речено, качи на наш вај-фај зато што није био закључан", каже Радовићева.

Када је комшилук фин, то и није проблем, али отворен приступ интернету може да загорча живот. Све је више кривичних дела за које криминалци користе недовољно заштићене мреже.

Одељење за високотехнолошки криминал МУП-а Србије Саша Живковић каже да се, статистички, на 10 акција наилази на две отворене мреже.

"То је заиста непријатно за тог грађанина који нит је подстрекивао, нити је саизвршилац, него из непажње, немарности или несхватања проблема доживљава ту једну непријатност у раним јутарњим часовима када му полиција закуца на врата", каже Живковић.

И из РАТЕЛ-а упозоравају: држите рутер под кључем, шифра је обавезна. Додају да је одговорност и на оператерима којих је у Србији више од 200.

"Грађани не знају, исто тако интернет провајдери их не упозоравају у вези са тим да може доћи до злоупотребе", напомиње Милан Јанковић из РАТЕЛ-а.

Ни врата од стана нико не оставља отворена, иста је ситуација и када је мрежа свима доступна – оступни су и сви подаци које имате на рачунару. Стручњаци саветују да мрежу осигурате тако што ћете вај-фај домет ограничити само на свој дом.

"Можете и назив ваше мреже да сакријете да је извршилац не види. За напредније постоји и надоградња софтвера који се налази у рутеру где се исправљају безбедносни пропусти самог рутера", каже Живковић.

О безбедности на интернету водимо рачуна тек када чујемо лоше искуство. О томе мало знамо, још мање учимо у школи, на настави информатике.

Професорка информатике у Математичкој гимназији Ивана Јовановић Мастиловић каже да то, свакако, није по плану и програму.

"То је веома важно и са њима причамо о томе што на часовима из информатике и другим предметима где се нађе нека корелација, па професори нађу за сходно да са њима о томе разговарају", наводи професорка.

 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво