Читај ми!

Дух Махатме Гандија у Београду

Један од најбољих познавалаца дела Махатме Гандија Бирад Раџарам Јаџник одржао је предавање о чувеном индијском државнику и о тумачењу Гандија у савременом контексту.

Махатма је био Фејсбук свога времена, када није било интернета, мејла ни компјутера. Био је мајстор комуникације и био је упоран, рекао је у Центру "Сава" Бирад Раџарам Јаџник, предавач и кустос из Индије, чији блог "Ганди у 21. веку" има више од 50.000 посетилаца.

Покушао је, и успео, да пред 3.000 посетилаца на интерактиван начин представи и приближи филозофију овог легендарног борца за људска права и слободу у савременом контексту. Али поента није само да се прати Ганди, већ да се нађе нови. А нови би могао да буде жена?

"Замислите када би група дама дошла на идеју да све жене света обуставе све своје активности на 24 сата и реше да медитирају, борећи се за женска права. Баш све, баш истог дана. А реч је о три и по милијарде жена. Па, то не би могло да се не осети, да се не примети", истиче предавач Бирад Раџарам Јаџик.

Многи криве оне који их воде за неуспех целог друштва. Међутим, нека сами они буду промена коју други очекују од њих, саветује Бирад, један од најеминентнијих светских стручњака Гандијевог учења и наслеђа.

А на питање зашто Београд, после толико светских градова, одговара да, ако је Београд преживео 115 ратова и 44 разарања, и после свега опстао, онда је то зато што је ту дух самог Гандија, али и људи ове земље који зраче добротом, саосећањем и храброшћу.

Била је то његова порука после првог, али пре другог доласка у Србију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво