Читај ми!

Опроштај од настрадалих у паду хеликоптера

Породице, колеге, пријатељи и грађани опростили су се од настрадалих у паду хеликоптера код Аеродрома "Никола Тесла". Комеморације су одржане у Београду и Новом Пазару. Сахрањени су Џевад Љајић, Милан Веселиновић и беба из породице Адемовић.

Комеморација пилоту Омеру Мехићу, капетану Миловану Ђукарићу, заставнику Небојши Трајићу и механичару летачу заставнику Ивану Миладиновићу одржана је у Команди РВ и ПВО у Земуну.

Командант РВ и ПВО Ранко Живак рекао је да су припадници ВС који су погинули приликом пада хеликоптера били "хероји, увек међу првима и увек на висини задатка".

Живак је на комеморацији у Земуну рекао да је посаду хеликоптера "одликовало огромно међусобно поверење, ослањање једног на другог, сигурност да ће свако без резерве да уради део свог посла".

"Летење и успешан рад посаде једног сложеног борбеног система као што је транспортни хеликоптер јесу једино могући на такав начин.

Овом приликом желим да истакнем њихове моралне квалитете, хуманост и патриотизам, који су стицајем околности и природних непогода дошли до изражаја прошле године", рекао је Живак.

Живак је рекао да су мајор Мехић, капетан Ђукарић, заставници Миладиновић и Трајић са осталим припадницима ВС били увек тамо где је најпотребније.

"Увек уз свој народ када је требало спасити животе људи, извршити евакуацију ваздушног пута, допремити храну, лекове и друго", рекао је Живак.

Указао је да су им највеће награде били осмеси спасене деце и осећање да су урадили нешто добро за земљу и грађане.

"Ова трагедија је огроман губитак за РВ, ПВО и ВС у целини. Изгубили смо врсне пилоте и летаче искусне стручњаке, велике професионалце и патриоте", истакао је Живак.

Од Мехића, Ђукарића, Трајића и Миладиновића опростио се и командант ескадриле у којој су службовали трагично страдали, Мирослав Зечевић, који је рекао да је данашњи дан бескрајно тужан.

"Окупили смо се да им одамо вечну почаст, кажемо им велико и истинско хвала за све што су учинили за отаџбину, војску, породицу и пријатеље", рекао је Зечевић.

За Мехића је навео да је за њега сваки лет био изазов коме није могао одолети, као што је био и последњи, када су пребацивали животно угрожену бебу за Београд, за Ђукарића да је био вођа када је требало погурати и мотивисати, вечито ведар, за Драјића да је био извор знања и да је постављао стандарде у одржавању хеликоптера и узор млађим колегама, а за Миладиновића да је био добитник бројних награда и похвала и да је немерљивим ауторитетом био извор знања за млађе генерације пилота.

"Најбољи међу нама страдали су обављајући своје свакодневне обавезе. Они више нису са нама, али ће увек бити уз нас, памтићемо увек шта су учинили. Њих више нема, али ће бити заувек приче о њима међу нама, док је нас живеће и сећање на њих. Нека вам је лака земља, а за све добро што сте учинили нека вам је вечна слава", рекао је Зечевић.

Комеморацији су присуствовали председник Србије Томислав Николић, министар одбране Братислав Гашић, министар рада Александар Вулин, начелник Генералштаба Братислав Диковић, командант 204. ваздухопловне бригаде ВС Предраг Бандић.

Мајор Мехић и капетан Ђукарић биће сахрањени у понедељак у Новом Саду и Мошорину, а заставници Драјић и Миладиновић дан касније у селу Јакаљ код Бајине Баште и у Београду. 

Комеморација у Новом Пазару

У Здравственом центру Нови Пазар одржана је комеморација поводом смрти двојице здравствених радника – Џевада Љајића и Мирослава Веселиновића.

Комеморацији су присуствовали чланови породица настрадалих, градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић, директор ЗЦ Мирсад Ђерлек, колеге и пријатељи настадалих.

Градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић рекао је да ће породици лекара Џевада Љајића бити решено стамбено питање, док ће супруга Мирослава Веселиновића добити стални посао.

Махмутовић је на комеморацији у сали Опште болнице у Новом Пазару рекао да ће Град о њиховој деци бринути колико буде могао.

"Синоћ смо захваљујући разумевању нашег привредника, власника компаније 'Квеле', решили стамбено питање за породицу Џевада Љајића, док ће за Мирослављеву супругу Добрилу бити обезбеђен посао. Изражавамо велико саучешће породицама погинулих пилота, који су такође обављајући своју дужност изгубили животе", рекао је Махмутовић.

Он је истакао да ће се сви у том граду сећати ових великих људи, који су живот дали да помогну пацијенту.

Директор Опште болнице Мирсад Ђерлек рекао је да је ово највећа трагедија која је задесила ову установу од њеног оснивања.

"Туга се надвила над Новим Пазаром и целом Србијом. Они су златним словима уписали своја имена у историји Опште болнице, али и самог града и земље. Њихова дела ће се дуго памтити", рекао је Ђерлек.

Ђерлек је истакао да је наступио тужан тренутак за све, а посебно за мајке настрадалих "јер су на изузетан начин васпитали, одгојили и подарили народу Санџака и Србије дивне људе који су спасли стотине живота радећи хуман и озбиљан посао".

Члан Управног одбора Лекарске коморе Србије Сеад Личина рекао је да је здравство Србије изгубило два велика човека, врхунска професионалца предана свом послу.

"Бол, туга и неверица је свуда око нас. Не смемо никада заборавити њихова имена и њихове породице. То су прави хероји у времену, невремену и ван времена", рекао је Личина.

Џеназа за погинулог Џевада Љајића одржана је у подне у џамији у насељу Парице, а сахрањен је у Дугој Пољани.

Настрадали Милан Мићо Веселиновић сахрањен је на гробљу у насељу Лукаре, надомак Новог Пазара.

Сахрани Веселиновића и Љајића присуствовали су саветник председника Србије генерал Мирослав Симић, генерални секретар Недељко Тењовић, потпредседник Владе Расим Љајић, градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић, директор новопазарског Здравственог центра Мирсад Ђерлек. 

У насељу Мур код Новог Пазара, у кругу најближих, сахрањена је и беба из породице Адемовић. 

Припадници ВС и медицински радници из Новог Пазара настрадали су када се хеликоптер ВС Ми-17 срушио у петак касно увече у ширем рејону Аеродрома "Никола Тесла" у Сурчину. Поред њих, настрадала је и беба из породице Адемовић из Новог Пазара.

Хеликоптер Војске Србије био је упућен у Рашку да обави хитан транспорт здравствено угрожене бебе, што због одрона није могло да буде обављено комбијем до Клиничког центра у Крагујевцу.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво