Утврђује се мотив отмице детета у Београду

Код отмичара двогодишње девојчице у Београду, одраније познатих француској полицији, пронађен је веродостојан пасош девојчице из Француске, који је требало да послужи за излазак из земље. Мотив отмице још није разјашњен.

Министар Небојша Стефановић каже да полиција још утврђује да ли је девојчица која је јуче отета у насељу Браће Јерковић, одабрана насумично или је реч о унапред одабраној жртви.

Открива да је код троје француских држављана који су јуче ухапшени, пронађен пасош девојчице из Француске, који је требало да послужи да се двогодишња П. М. изведе из Србије.

"У сарадњи са француском полицијом, утврђено је да дете са тим генералијама постоји на адреси у Француској, дакле такво дете постоји тамо. Они су ушли у нашу земљу на прелазу Ватин, ушли су са француским регистарским таблицама, затим наредног дана те таблице, и то је оно што се у јавности помињало, заменили са украденим румунским таблицама", рекао је министар Небојша Стефановић.

Детаље покушаја отмице открива и начелник саобраћајне полиције. Објашњава да је велика помоћ стигла од мајке отете девојчице.

"Дала је податке о возилу, о марки, боји, чак је рекла да је новије возило, чак је рекла и регистарске ознаке, о изгледу отмичара. То је практично јако утицало да полицијски службеници имају добру основу. У року од пет до десет минута сви службеници су били на својим местима и очекивали да прође такво возило, или лица са тим описом – мушкарац проћелав, 45 година, и дете од две године, плаве косе, за случај да су променили возило", рекао је начелник Управе саобраћајне полиције Владимир Ребић.

Двоје од троје отмичара, у Француској има богату кривичну прошлост. У њиховим полицијским досијеима терете се за више дела насилништва, крађе из кола, паљења.

Са таквом криминалном прошлошћу, објашњава криминолог Златко Николић, мотив отмице је вероватно имовинска корист.

"Претпоставка је да је требало да они за неку пару некоме ово дете испоруче, било да га продају, било да уцењују родитеље. Али да прескочите Нови Београд, да прескочите све друге градске квартове и јурите неко дете тачно одређено, негде у Браће Јерковић, није сасвим нормално", каже криминолог Златко Николић.

Објашњава да ни њему, који је Београђанин, тај део града није баш познат и да "не зна како би бежао до ауто-пута, или не би, са припремљеним пасошом, са фингираним мамом и татом и тетком".

То говори о некој припреми која има дубљу позадину, сматра Николић.

Двогодишња девојчица је отета у петак, око 12 сати у београдском насељу Браће Јерковић, док се са мајком враћала из продавнице. После велике акције саобраћајне полиције, пресретача и хеликоптера, која је трајала два сата, отмичари су ухапшени код наплатне рампе код Шимановаца, а девојчица враћена родитељима.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(недеља, 15. мар 2015, 09:08) - Радан [нерегистровани]

Нелогична и наивна прича

Да се у сред дана отме дете од мајке и да се тако запуте 2000 км? За то што им је наводно дете "требало" могли су да отму или чак "позајме" нечије дете из Француске. А шта ако би отац на суду затражио ДНК вештачење, па се откије да дете нема везе ни са "мајком"? Уосталом, како би оправдали да двогодишња девојчица не зна ни реч Француског језика? Овде је нешто друго по среди......

(недеља, 15. мар 2015, 02:27) - anonymous [нерегистровани]

e, da...

mislim da su samo naisli na dijete za koje su krivotvorili papire, vjerojatno su dugo kruzili naokolo dok su je ugledali....a mislili su da u Srbiji mogu raditi sto hoce jer su zapadnjaci.....

(субота, 14. мар 2015, 23:56) - anonymous [нерегистровани]

Možda

Ne treba sada još praviti hajku, pustimo policiju da radi svoj posao. To što nešto liči na dublji plan, ne znači da jeste.... Ako ništa drugo, koliko nenormalan treba biti da otimaš dete iz ruku majke, u po bela dana i pred sigurno brojnim svedocima? Pa još izgleda da nisu ni zamenili automobil? To ne radi ni tienjdžer koji pokušava da mazne pivo, a ne iskusni kriminalac. I da su prošli Šimanovce, morali su biti svesni da će dok stignu na granicu neko već javiti za otmicu. Ipak, ostavimo to policiji. Za sada je važno da je dete vraćeno i da je dobro. Samo ne bih voleo da ovo preraste zaista u opštu histeriju i da ljudi više ne puštaju decu napolje. Histerija je kao hepo-kockica. Lako se zapali, a teško gasi. Zato bi i mediji mogli malo da "o'lade" i rade na smirivanju strasti.

(субота, 14. мар 2015, 21:12) - anonymous [нерегистровани]

ovo nije bila slucajnost

ovo mi liči na dobro pripremljenu akciju uz pomoć nekog ko je poznavao kraj grada i porodice u naselju. Ovo je dublje od nasumicne otmice