Повратак азиланата

До краја ове и током следеће године у Србију би требало да стигне од 50.000 до 100.000 повратника из Западне Европе.

Саветник у Министарству за људска и мањинска права Зоран Пањковић, отварајући семинар "Локална итеграција повратника - препреке и перспективе" у Прокупљу, нагласио је да тај број повратника није коначан, јер се не зна тачно колико је грађана Србије који су затражили азил у западној Европи решило статус, а колико њих ће морати да се врати у Србију.

"По свој прилици сви Роми, а њих је готово 60 одсто од укупног броја наших емиграната, мораће стално да се настане у Србији на основу билатералних споразума о реадмисији наше земље са 18 европских земаља", рекао је Пањковић.

У Прокупље, које је трећи град у Србији по броју Рома, трајно ће се доселити више хиљада повратника који су до сада живели у иностранству користећи статус избеглица и азиланата.

Председник удружења Ром из Прокупља Дејан Живковић рекао је да се, уз помоћ локалне самоуправе и подршке Европске уније која ће обезбедити средства, у Прокупљу током следеће године планира изградња кућа за повратнике и њихово укључење у друштевну заједницу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво