Kонгрес ортопеда

Први Конгрес ортопедских хирурга и трауматолога у Србији почео је данас у Београду. Повреде система за кретање, обољења локомоторног система, хирургија кичменог стуба и дечја ортопедија, само су неке од тема о којима ће се говорити. Поред домаћих, на конгрес је стигло више од 40 највећих светских имена из области ортопедије.

У протеклих пет година, само у Институту за ортопедију Клиничког центра Србије урађено је више од 3 хиљаде операција прелома кука са уградњом вештачког зглоба.

Велики део предавања био је посвећен управо алопластичној хирургији то јест уградњи протезе кука и колена.

"Баш због тога што је животни век продужен, а због квалитета живота да би покретљивост људи била очувана ми уграћујемо вештачке зглобове. То је сада код нас доста развијено и то је тренд у свету", рекао је за РТС др Марко Бумбаширевић директор Института за ортопедију Клиничког центра Србије.

Релативно млада грана медицине- микрохирургија почела је да се развија 60-их година, када су урађене прве реплантације - пришивање руку и ногу.

Статистика показује да највећи број људи у свету изостаје са посла управо због повреда шаке.

 "Најдаље у будућности би била трансплантација шаке и делова шаке са кадавера, уколико се реши питање имунизације. Не верујем да ће то за мој живот бити остварено, али постоји могућност да ће то бити крајње решење уколико човек изгуби екстремитет да му се трансплантира са кадавера", каже др Милан Стевановић један од натраженијих стручњака у области микрохирургије шаке.

"Роботска рука у микрохирургији шаке представља будућност микрохирургије. У Јапану,САД и осталим земљама света ради се на томе. Али још увек постоји низ проблема који треба да се реше", рекао је за РТС проф Сатоши Тох са државног Универзитета у Хиросаки.

Министар здравља др Томица Милиосављевић отворио је "Први конгрес ортопедских хирурга и трауматолога Србије".

Покровитељи конгреса су: Министарство здравља и председник Републике Борис Тадић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара