Читај ми!

Лексикон за савремено тумачење појмова

"Лексикон образовних термина" заједничко је дело професора и сарадника Учитељског факултета. Намера им је била да на савремен начин протумаче све битне појмове из наука које се изучавају на учитељском и другим факултетима.

Резултат четворогодишњег рада је рукопис обима око 130 ауторских табака са 1.257 одредница на чијем су писању била ангажована 132 угледна аутора у науци којом се баве.

"Новина је и то што она не доноси само појмове из области педагогије, па и психолохије већ из оних области које су у предметном смислу значајне, а то су области књижевности, математике, природних наука, филозофије, културологије, и сличних обалсти", истиче в. д. декана Учитељског факултета Биљана Требјешанин.

Кључна одредница у овом Лексикону је образовање, а оно са васпитањем чини његове основне термине. И у корелацији су са другим појмовима из осталих научних дисциплина.

Тако је професорка Требјешанин обрадила део одредница у вези са психологијом, а професор Пијановић тридесетак одредница из књижевности и културологије.

"Ми смо формирајући редакцини одбор кренули од закључка да би било неопходно да ми практично имамо онолико дисциплина које омогућавају да књига, лексикографска књига ове врсте покрије сва кључна знања која наш студент добије на овом факултету и али и други студенти на другим наставничким факултетима", каже уредник Лексикона Петар Пијановић.

"Лексикон образовних термина" иако је пре свега намењен студентима и професорима, може бити и од користи друштву уопше. Јер ту су одреднице о језику, књижевности, уметности, култури, дидактици, методологији, психологији, социологији, филозофији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво