Преглед штампе (25.9.2008.)

Политика: Становници Батајнице тврде да нису чули никакву експлозију или буку. Новости: Вест да су црногорски цариници запленили Мадонине пешкире обишла свет. Блиц: Претњама навијача да ће спалити фудбалски стадион бави се и БИА; „Бекет је написао Годоа у 47. години, у потпуној беспарици, што значи - за мене још има наде“, својевремено је изјавила Соња Савић.

Дневне новине пишу о погибији пилота Иштвана Канаса, једног од најбољих пилота Војске Србије, изненадној смрти глумице Соње Савић, кризи на Вол Стриту, Мадони, Делијама, ...

Пилот погинуо на вежби за аеромитинг

Становници Батајнице, са којима су разговарали репортери „Политике", тврде да нису чули никакву експлозију или буку. Одмах по паду авиона Војска Србије је појачала контролу на прилазима батајничком аеродрому, а на место несреће дошли су Драган Шутановац, министар одбране, Здравко Понош, начелник Генералштаба Војске Србије, Драган Катанић, командант Ратног ваздухопловства, као и истражни судија Окружног суда у Београду.

Миодраг Ристић, пилот мајор Војске Србије, који је са Пиштом, како су погинулог Канаса звале колеге, много пута учествовао у вежбама и на аеромитинзима, рекао је да су у оваквим ситуацијама људске грешке могуће.

Пишта и ја смо имали безброј оваквих припрема, летели смо крило уз крило, а са пилотом Сашом Ристићем Иштван је летео баш на том авиону „Г-4" и није било никаквих проблема. При брзини од 200 метара у секунди, којом се авион креће, трагедија се деси у тренутку - објаснио је Ристић.


ФБИ на Волстриту

Након недавног посртања Фани Ме, Фреди Мека, Браће Лиман и АИГ-а, амерички државни секретар Хенри Полсон и гувернер Централне банке САД саставили су предлог санационог плана (на две стране текста са укупно 700 речи), тежак 700 милијарди долара и доставили га Конгресу на хитно усвајање.

Полсон и Бернанке упозорили су врх америчке власти да уколико план санације не буде одобрен у кратком року, последице по Америку могу бити разорне. И, док на Капитол хилу чланови америчког Сената и Представничког дома са Полсоном и Бернанкеом воде веома непријатну дебату о детаљима њиховог предлога санационог програма, криминалистичка полиција зашла је у пословне књиге неких до јуче најугледнијих финансијских институција САД.

Тмурно расположење на Волстриту јуче је донекле поправила вест о галантној намери мултимилијардера Ворена Бафета да уложи пет милијарди долара у акције посустале банке Голдман сакс.

САД губе утицај

Шта је коме за шта време, то више нико не зна, али Уго Чавес је одлучио да ове године не путује у Њујорк да тамо у екстериторијалној зони Уједињених нација истерује мак на конац са „ђавољим поданицима" (како је пре неку годину радио, ступајући на говорницу после Џорџа Буша). Уместо тога, кренуо је на турнеју по Кини и Русији у којој је био и пре три месеца.

Од 2005. Венецуела је са Русијом склопила уговоре у вредности од четири милијарде долара. За узврат је добила борбене авионе „сухој", хеликоптере „Ми-17", сто хиљада калашњикова... Разговара се и о руским подморницама, системима за противваздушну одбрану и додатним „сухојима". Све би то могло да се подмаже „новим енергетско-стратешким савезништвом".

"Галеб" убио пилота

Супруга Пирошка, син Иштван, ученик основне школе, који носи очево име, и ћерка Лаура, средњошколка, у шоку су. Још не могу да поверују да су га заувек изгубили. Брат Карољ, родбина, пријатељи, Иштванове колеге пилоти и сами у неверици, покушавају да нађу речи утехе.

У собици куће број 86 у Улици Серво Михаљ, приградског зрењанинског насеља Мужља - скамењена Розалија Канас. Мајка несрећног пилота Иштвана је под седативима. У њеном друштву снаха Сандра и комшије које су дошле да изјаве саучешће. Несрећна мајка немо гледа негде у даљину. Не може да изусти ни реч. Сузе у очима повремено залију тугу за изгубљеним сином.

Други син Карољ отишао је у Нови Сад, да се нађе Иштвановој деци и супрузи. Розалија је удовица од 1981, сама је подигла и ишколовала децу.

Визе пешкирима за Мадону

Упркос најавама организатора да ће Мадона у Будву стићи 24. септембра, краљица поп музике у Монтенегро стиже у четвртак око 15 часова. Аеродром на који ће слетети приватним авионом из Париза, заједно са ћерком Лурд и синовима Рокоом и Дејвидом Бандом, најстрожа је тајна.

Бина широка 90, дубока 50, а висока два и по метра (плус кровна конструкција) комплетно је постављена, а током дана монтирани су делови ЛЕД екрана и расвете. Иако је саопштено да ће комплетну опрему превести 49 шлепера, у Будву их је стигло округло 100. Гардероба у којој ће наступати Мадона стиже у 20 кофера.

Вест да су црногорски цариници запленили Мадонине пешкире обишла је свет. Многе агенције и таблоиди извештавају о томе да су скупоцени пешкири, одређене грамаже, којима се краљица попа и њени играчи бришу када сиђу са бине, конфисковани, јер је Црногорцима била сумњива њихова количина. Британски „Сан", рецимо, пише: „Тамо никада није стигло толико пешкира за личну употребу, па још тако скупих. Људи у Црној Гори нису навикли да троше толико новца на пешкире."

Одлазак бунтовнице српског глумишта

„Бекет је написао Годоа у 47. години, у потпуној беспарици, што значи - за мене још има наде", својевремено је изјавила Соња Савић.

Непристајање ју је обележило. Један од последњих филмова који је радила „Југ-југоисток" Милутина Петровића био је"скроз њен" јер, тврдила је, без идеала, без вредности и уверења, живота нема. „Ко укине Бога, умире од инфлације".

Издвајајући се од колотечине и бежећи од компромиса, гајила је гард према средини за који већина у културној и другој јавности није имала разумевања, сматрајући је особењаком. Разлоге њене огорчености најбоље је знала она сама, али по њеним реакцијама и изјавама може се наслутити да ју је погађао општи неморал и правила игре која она није могла, а није ни хтела да прихвати.

С цинизмом се и сама освртала на лични живот који није био бајка. У неформалним разговорима је коментарисала: „Одjедном сазнам како сам била жена нечијих живота. После су они остали са другим женама, а ја нисам ни знала шта сам била."

БИА испитује ко је хтео да запали „Маракану"

„Делије" су на свом форуму у уторак увече позвале на ликвидацију жандарма Небојше Трајковића, због чијег покушаја убиства је Мишић осуђен на десет година затвора. На сајту је осванула порука „Довршити Трајковића под хитно", коју је послао навијач који се представио као Ронин.

Према сазнањима „Блица", претњама навијача да ће спалити фудбалски стадион бави се и Безбедносно-информативна агенција. Тајна служба у својој евиденцији већ има регистровану већина навијача који су склони насиљу. МУП Србије у сарадњи са БИА предузео је мере на идентификацији изгредника, што је први корак како би се против њих покренуо кривични поступак.

Тренутно се прегледају снимци навијача са утакмице Црвена звезда - Јагодина и врше поређења са фотографијама из евиденције, како би се идентификовали они који су претили и они који су носили транспарент на коме је писало: „Судијо Лазовићу, стићи ће те казна" - каже извор „Блица".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво