Није смена, него конкурс

Председница Управног одбора "Политика АД" Соња Лихт изјавила је да тај одбор није покренуо иницијативу за смену главног и одговорног уредника листа "Политика" Љиљане Смајловић. Чланови УО донели су једногласну одлуку да се покрене иницијатива за расписивање конкурса за избор главног и одговорног уредника, каже Лихт.

Председница Управног одбора "Политика АД" Соња Лихт изјавила је данас, поводом спекулација у јавности, да тај одбор није покренуо иницијативу за смену главног и одговорног уредника листа "Политика" Љиљане Смајловић.

Међутим, чланови УО "Политика АД" донели су једногласну одлуку да се покрене иницијатива пред Скупштином акционара компаније "Политика новине и магазини" да се да се распише конкурс за избор главног и одговорног уредника, уз претходно прибављено мишљење редакције листа "Политика" о кандидатима, рекла је Лихт у изјави достављеној Танјугу.

 Поводом нејасноћа које су се појавиле у вези са одлукама донетих на седници Управног одбора Политика АД од 22. септембра, Лихт је указала да УО није надлежан да се бави и оцењује уређивачку политику листа "Политика".

"Главна и одговорна уредница листа 'Политика', Љиљана Смајловић, изнела је преко средстава јавног информисања захтев "да се јавно саопшти шта не ваља у уређивачкој политици коју сам ја водила".

Тим подовом као председница УО 'Политике АД' дужна сам да појасним да ово тело није надлежно да се бави и оцењује уређивачку политику листа 'Политика', нити је нови сазив УО 'Политике АД' то до сада чинио".

"Истовремено, мислим да делим мишљење већине чланова УО Политика АД, када кажем да високо ценим професионализам госпође Смајловић, њено богато новинарско искуство, посебно у домену спољне политике, као и њена настојања да обогати лист 'Политика' новим садржајима", каже Соња Лихт.

Лихт је подсетила да је, с друге стране, Управни одбор 'Политике АД' задужен, између осталог, на основу члана 88. Статута 'Политике АД' "да се брине о развоју 'Политике АД', и дужан је да обавести Скупштину акционара о 'намераваној пословној политици'".

На основу резултата пословања ове важне и угледне куће УО 'Политика АД' је био принуђен да предузме мере у циљу унапређења пословања како 'Политике АД' тако и предузећа "Политика новине и магазини", рекла је она и подсетила да у предузећу "Политика новине и магазини", које је власник листа 'Политика', 'Политика АД' има 50 одсто капитала.

"Што се тиче 'Политике АД', УО је донео одлуку да се у најкраћем року распише јавни конкурс за избор новог генералног директора 'Политике АД'", додала је председница УО.

Поводом пословања предузећа "Политике новине и магазини", Лихт је предочила да је УО 'Политике АД' морао да има у виду смањење тиража листа 'Политика', који је свакако један од узрока високог пада вредности акција 'Политике АД'".

"УО Политика је добио и захтеве репрезентативних синдиката да утврди 'одговорност људи на челу оба предузећа чији су пословни потези довели до оваквог стања', о чему ће се посебно расправљати на наредној седници УО 'Политика АД'", најавила је председница УО 'Политика АД'.

Лихт је подсетила да је генерални директор листа 'Политика' Срђан Јанићијевић изјавио да "иницијатива за расписивање конкурса није дошла ни од руководства, ни од Скупштине 'Политика новина и магазини'".

"Тим поводом, јавности дугујемо следеће појашњење. На седници УО 'Политике АД', одржаној 22. септембра, Јован Симић обавестио је усмено чланове УО да руководство 'Политика новина и магазини' тражи од УО Политика АД да покрене иницијативу за смену госпође Смајловић".

Чланови УО Политика АД су, после претресања овог питања, "одлучили да не прихвате да покрену иницијативу за смену главног и одговорног уредника листа Политика", нагласила је Лихт.

"У складу са претходно предложеним начином избора генералног директора 'Политике АД', донели су једногласну одлуку да се покрене иницијатива пред Скупштином 'Политика новине и магазини' да се распише конкурс за избор главног и одговорног уредника, уз претходно прибављено мишљење редакције листа Политика о кандидатима", подвукла је она.

Лихт сматра да би та иницијатива обезбедила транспарентност, као и учешће у процесу избора оних који су најпозванији да о томе дају мишљење, јер би се тиме цео процес деполитизовао.

"Уколико се прихвати ова иницијатива разуме се да и сама госпођа Смајловић може да се јави на конкурс", рекла је председница УО 'Политика АД' и нагласила да је "та одлука донета једногласно".

Поводом недоумица у јавности везаних за ово питање, Лихт је пренела да је представник већинског капитала у 'Политици АД' Јован Симић, обавестио УО 'Политика АД' да су га (чланови УО) академик Матија Бећковић и Предраг Михајловић овластили да гласа у њихово име што је Симић и учинио.

"Тиме су формално-правно, преко свог овлашћеног представника, и они гласали за одлуку о покретању иницијативе за расписивање јавног конкурса", оценила је председница УО и додала да је на седници УО 'Политика АД' донета и одлука да се позову чланови који се до сада нису појаљивали на седницама 'Политике АД' да у будуће долазе на седнице УО, јер ће се УО и у будуће бавити изузетно важним питањима. 

"Даља процедура налаже да се Скупштина 'Политика новине и магазини' и генерални директор листа 'Политика' изјасне о овој иницијативи", указала је она.

Лихт је подсетила да се Скупштина састоји од три члана које именује УО 'Политике АД' и три члана које именује сувласник 'Политика новине и магазини', немачко предузеће ВАЦ.

"У случају нерешеног исхода преовлађујући глас по питању именовања главног и одговорног уредника листа 'Политика' имају представници које је именовала 'Политика АД'", нагласила је Лихт и додала да је на Скупштини "Политика новине и магазини" да прихвати или одбаци ову иницијативу.

Лихт је напоменула да до одлуке Скупштине "Политика новине и магазини", одлука УО 'Политика АД' остаје "само начелна иницијатива".

У вези бројних коментара читалаца који изражавају забриност "да ли ће доћи до увођења једноумља у лист "Политика" и "да ли ће досадашњи колумнисти бити у могућности да и даље пишу за лист Политика", Лихт је нагласила да се она "целог живота борила за слободу говора и могућност да свако има право да изнесе своје мишљење".

"Зато верујем да, независно од одлуке Скупштине 'Политика новине и магазини', без обзира ко буде главни и одговорни уредник листа Политика, начела слободног новинарства морају да буду уважавана, што значи да на страницама листа Политика мора да буде очувана различитост ставова која је и до сада красила овај лист", рекла је председница УО 'Политика АД'.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи