Читај ми!

Ко су и чему служе ботови

Ботовање, као феномен на друштвеним мрежама у којем анонимни заступници одређене политике, идеологије, компаније, заваравају јавно мњење, заправо је злоупотреба и недемократска тековина, речено је на дебати о злоупотреби интернета.

Ботови су армија која својим коментарима на друштвеним мрежама заваравају јавно мњење, јер им је наређено да својим коментарима створе утисак да је цео свет опредељен и да подржава његово мишљење, које уствари није лично, него циљано, речено је на скупу у организацији београдског Медија центра и Центра за нове медије "Либер" из Новог Сада, преноси Танјуг.

Тај феномен користе све странке и распострањен је у циљу промовисања политичких идеја и страначких личности.

Странке увелико користе тај вид пропаганде, добро је оранизован и важан је инструмент у кампањама, треба да промовише, уништи или исмеје одређену идеју, личност, са утиском да је у питању мишљење обичног грађанина, речено је на скупу.

"У питању је системска манипулација и обмањивање јавности и странкама не треба да дајемо паре за то. На делу је аморална појава, која је толико интензивна да треба што пре да је се отарасимо", рекла је социолошкиња Весна Пешић.

Пешићева је указала да у политици увек има доза популизма, али да се политика не може заснивати само на лажима.

Представник сајта Њуз.орг Виктор Марковић указао је да су ботови плаћени и добро организовани или им је нешто обећано за то што пишу на друштвеним мрежама.

"Међутим, они не верују у то што пишу", уверен је Марковић.

Веб-консултант Сибин Грашић истакао је да ботовања, осим у политици, има и у другим сферама, као на пример код алтернативних метода лечења, противљења вакцинацији, продаји одређених производа.

"Ботови се труде да што већи број људи увуку у своју причу", рекао је Грашић и навео да су они понекад на друштвеним мрежама веома агресивни.

Међутим, Слободан Георгијев из Балканске истраживачке мреже сматра да је упркос томе што је агресиван, значај ботовања прецењен иако поједине странке имају, како је рекао, читаве "бот дивизије" .

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво