Протест због станова за сиромашне

Мештани Овче неће прихватити изградњу станова у свом насељу намењених становницима нехигијенског насеља испод моста Газела у коме живе углавном Роми. Организациони одбор протеста грађана Овче најављује протесте због насилне промене националног састава становништва.

Члан Организационог одбора протеста грађана Овче Ђурица Шипар, најавио је протесте и додао да, иако је Урбанистички пројекат урађен пре две године и у међувремену допуњен, Одбор не може да добије информације о изградњи објеката и насељавању од Градске управе.

Наводећи да се "спекулише о пресељењу четири до десет хиљада становника нехигијенских насеља", представник румунске националне заједнице у Одбору Јон Богдан, позвао се на уставну одредбу о забрани насилне промене националног састава становништва на подручју где живе припадници националних мањина.

"Овча је настањена са око три хиљаде становника припадника румунске националне мањине. Забрањено је вештачко мењање структуре становништва", истакао је Богдан.

У Београду има више од 150 нехигијенских насеља у којима многи живе без струје и воде, а у њима махом живе незапослени Роми који се издржавају сакупљањем и препродајом старе хартије и гвожђа.

Градске власти су крајем прошле године најавиле исељавање житеља испод Газеле због реконструкције моста, која је више пута одлагана, као и измештање око 300 објеката међу којима се налази и кафана, кројачка радња, фризерски салон и козметичар.

Према подацима неких анкета, од скоро 1.000 становника насеља испод Газеле, само десетак мушкараца је стално запослено и то у предузећима „Зеленило" и „Чистоћа", при чему још око 220 особа ради на сакупљању секундарних сировина, продаје воће и поврће на уличним тезгама или надничи на градилиштима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи