"Родитељ": Деца нижа од 150 цм морају у ауто-седишта

Предлог за додатне измене Закона о безбедности саобраћаја, који је Удружење "Родитељ" упутило МУП-у, предвиђа да деца нижа од 150 центиметара морају да се превозе у ауто-седиштима.

Председница Удржења, Драгана Соћанин каже да је у нацрту овог закона Радна група предложила да се деца нижа од 135 цм морају превозити везана у дечијим седиштима, али имајући у виду компаративну праксу, као и регулативе Европске комисије, Удружење предлаже да се изменама обухвате деца висине до 150 цм, преноси Танјуг.

Како се наводи у саопштењу, предлаже се и пооштравање казни за кршење тог члана закона.

Из Удржења су поручили да важеће законско решење није предвиђало обавезну употребу дечијих седишта за велики број деце која независно од узраста не испуњавају услове да буду безбедно везана само појасевима, према висини и тежини.

"Ове измене ће дугорочно утицати на промену пракси када је у питању вожња деце, али ће исто тако створити навике код деце да се од најранијег узраста понашају одговорно у саобраћају", каже Соћанин.

Нагласила је и да студије о безбедности у саобраћају и ригорозни тестови, који се спроводе у оквиру Европске уније, показују да се правилном употребом ауто седишта смањује смртност деце при сударима за више од 50 одсто, а новорођенчади чак за око 70 одсто.

"Родитељи избегавају коришћење ауто седишта из разних разлога, поготово у градској вожњи и на краћим релацијама, јер сматрају да спора вожња не може озбиљније да угрози безбедност детета", објашњаца Соћанин.

Међутим, указује да родитељи погрешно мисле да је дете безбедно у њиховом наручју или везано појасом за одрасле.

"Треба имати на уму да приликом судара, при брзини од само 25 километара на сат - делује сила око 20 пута већа од тежине објекта. То значи да дете чија је телесна тежина, на пример, десет килограма - у таквим околностима постаје 'тешко' 200 килограма, тако да мајчине руке и крило не представљају адекватну заштиту", упозорава Соћанин.

Поред тога, додаје, уколико малишани нису достигли довољну висину и тежину да би користили појас за одрасле, он им не пружа заштиту, а може им чак нанети додатне повреде услед неправилног коришћења.

Предлог и коментаре на измене Закона о безбедности саобраћаја на путевима сачиниле су чланице специјализованог тима Удружења "Родитељ", који се бави безбедношћу деце у саобраћају и едукацијом родитеља о правилној употреби ауто седишта.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво