Рехабилитован Драгиша Цветковић

Окружни суд у Нишу, на захтев породице, рехабилитовао бившег југословенског политичара и градоначелника тог града Драгишу Цветковића.

Одлуком Окружног суда у Нишу поништена је одлука Државне комисије демократске Федеративне Народне Републике Југославије, од 15. септембра 1945. којом је Драгиша Цветковић проглашен државним непријатељем и ратним злочинцем.

(Инсерт из филама "Право на истину" Јовице Крстића)

Захтев за рехабилитацију Цветковића поднели су његови потомци, а поступак је до сада "тапкао у месту", јер је недостајао документ Државне комисије Демократске Федеративне Југославије за утврђивање ратних злочина окупатора од 15. септембра 1945. године, којим је Цветковић проглашен ратним злочинцем.

Књижевник Видосав Петровић из Ниша рекао је раније да он није могао да пронађе документ, у време када је припремо књигу о Цветковићу "Драгиша Цветковић - њим самим", објављену 2006. године.

Петровићу је речено да би кључни документ могао да се налази "међу 500 докумената који нису уступљени архивима, већ су задржани у високим државним институцијама - из оперативних потреба".

У историји, Цветковић је препознаван као потписник Протокола о припајању Краљевине Југославије Тројном пакту у палати Белведере у Бечу, 25. марта 1941. године, што је био повод за протесте два дана касније и обарање његове владе.

Цветковић, који је током немачке окупације живео у Нишкој Бањи и кога су Немци више пута хапсили, побегао је из земље и после рата живео у Паризу, одакле је у неколико полемичких расправа бранио потписивање Тројног пакта, наводећи да су силе осовине Југославији гарантовале неутралност.

Одборници Скупштине града Ниша пре две године донели су одлуку да улицу Божидара Аџије преименују у Улицу Драгише Цветковића. Цветковић је умро је у Паризу 1969. године, и сахрањен на српском делу војничког гробља.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво