У српским судовима ради више од две хиљаде судија

У судовима у Србији ради 2.506 судија. На сутрашњој ванредној седници Скупштине требало би да се разматра предлог Одбора за правосуђе и управу да се дужности разреши 58 судија на лични захтев, а 17 судија због тога што су навршили радни век.

Те судије раде y: општинским, окружним, привредним и Врховном суду Србије.

Према предлогу скупштинског одбора, дужности, поред осталих, треба да буде разрешен судија Врховног суда Љубомир Вучковић, који је правоснажно осуђен на вишегодишњу затворску казну због примања мита.

Према Закону о судијама, избор судија оглашава Високи савет правосуђа у "Службеном гласнику".

Након тога у року од 15 дана,  кандидати  подносе пријаве Високом савету правосуђа.

Потом  Савет  од органа или организације у којима је кандидат радио, прибавља податке и мишљења о стручности и достојности кандидата.

Закон предвиђа да, приликом предлагања судија, Високи савет правосуђа узима у обзир само стручност и достојност.

Народна скупштина може да изабере само кандидата кога предложи Високи савет правосуђа.

Пре ступања на дужност, судија полаже заклетву пред председником парламента.

Закон предвиђа да судијска дужност престаје на захтев судије и то када : наврши  65 година живота , односно 40 година стажа осигурања или када је разрешен.

Према Закону, судија се разрешава када је осуђен за кривично дело на безусловну казну затвора од најмање шест месеци или за кажњиво дело које га чини недостојним судијске дужности, када несавено или нестручно обавља дужност или када трајно изгуби радну способност за судијску дужност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи