Читај ми!

Србија обележава Дан државности

Низом манифестација Србија обележава Дан државности, у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године подигнут Први српски устанак, и дан када је у Крагујевцу 1835. године донет Сретењски устав.

Председник Србије Томислав Николић положио је венац на Споменик незнаном јунаку на Авали и након тога се уписао у спомен-књигу. На свечаности у Председништву, Николић је уручио одликовања најзаслужнијим појединцима и установама.

"Када би свако од нас, и своју и туђу децу васпитавао у складу са вашим аманетом, отворили бисмо Србију на понос својих предака. Напредну Србију чији би се сваки грађанин градио и бранио", уписао је председник Србије.

Церемонија полагања венца, којој су присуствовали министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске генерал Љубиша Диковић, одржана је уз Почасну јединицу и оркестар Гарде Војске Србије.

Николић је потом на згради Дома Војске открио спомен-обележје "Око соколово – на бранику отаџбине 1914-2014", које је посвећено српском ратнику – извиђачу Драгутину Матићу.

Аутор спомен-обележја са ликом српског ратника и извиђача Драгутина Матића је ликовни уметник Мирко Мркић Острошки.

Спомен-обележје – рељеф у бронзи и теракоти са Матићевим ликом, аутор је урадио према најславнијој фотографији из Првог светског рата коју је, негде на Дрини, снимио руски ратни репортер Самсон Чернов. Та фотографија је обишла свет и постала, уз низ других, и један од симбола херојске борбе српске војске.

Острошки је и аутор јубиларног дивот-издања "На бранику отаџбине", чији је примерак, после откривања спомен-плоче, поклонио председнику Србије.

Откивању спомен-обележја присуствовали су и министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић.

У Дому Војске Србије потом је промовисано јубиларно дивот-издање "На бранику отаџбине", које обухвата и јединствену поему "Око свевидеће" аутора Милована Витезовића. Та поема је написана у поводом обележавања стоте годишњице Првог светског рата, а у славу српског ратника извиђача Матића.

У склопу јубиларног дивот-издања је и посебан склоп српских родољубивих песама које је композитор Раде Радивојевић укомпоновао у посебну целину смештену на аудио-диску. 

Поводом Дана државности председник Србије организовао је пријем.

Вучић положио венац на споменик Димитрију Давидовићу 

Премијер Александар Вучић положио је ловоров венац на споменик Димитрију Давидовићу, творцу Сретењског устава, на Земунском кеју.

"Не постоји већа вредност ни радост од борбе за модерну и успешну Србију. Поносан сам на чињеницу што можемо бар мало да учинимо за нашу земљу да буде још боља и да покажемо да смо научили нешто од наших славних предака", рекао је премијер Вучић.

Председница Народне скупштине Маја Гојковић положила је венац на саркофаг вожда Карађорђа у Цркви Светог Ђорђа на Опленцу. Церемонија полагања венца обављена је уз највише државне и војне почасти које је, том приликом, одала почасна јединица Гарде Војске Србије и Репрезентативни оркестар Гарде Војске Србије.

Посетиоци имају прилику да бесплатно посете актуелне изложбе Историјског музеја Србије на Тргу Николе Пашића и у Конаку кнеза Милоша у Топчидеру. На Тргу Николе Пашића посетиоци имају прилику да виде поставку "Србија 1914" и њену тематску екстензију изложбе "Женско лице Великог рата".

Сретење, Дан државности Србије, ове године ће се празновати три дана с обзиром на то да 15. фебруар пада у недељу, па ће нерадни дани бити понедељак и уторак.

Поводом Дана државности, у здању Старе скупштине у Крагујевцу је одржана свечана академија

Карађорђев устанак 1804. године

Српска револуција, како ју је назвао немачки историчар Леополд Ранке, започета је Карађорђевом буном на Сретење 1804. године, а завршена је деценијама касније, захваљујући мудрости књаза Милоша Обреновића.

На Сретење 1804. године, на збору виђенијих Срба са територије Београдског (односно Смедеревског) пашалука, који се догодио у Марићевића јарузи у Орашцу, донета је одлука о подизању устанка против Турака и за вожда је изабран Ђорђе Петровић.

Одлуци о подизању устанка претходила је сеча кнезова, односно угледних народних првака, које су дахије превентивно побиле, због наводне нелојалности.

Први српски устанак најпре је захватио крајеве западно од Колубаре, Шумадију и Поморавље.

Читав Београдски пашалук ослобођен је 1807. године, али је судбину устанка одредио исход руско-турског рата, пошто су Русија и Турска потписале мир у Букурешту 1812. године.

Препуштање Србије било је плод чињенице да је почињао Наполеонов поход на Русију.

Према Ранкеовим речима, Карађорђевом буном је започела Српска револуција, окончана деценијама потом успешним дипломатским достигнућима Милоша Обреновића.

Карађорђе је током Првог српског устанка (1804–1813), у склопу обнове српске државности, између осталог устројио и низ важних институција, попут Велике школе, далеког зачетка данашњег Универзитета у Београду.

Први Устав Кнежевине Србије

На Сретење 1835. године у Крагујевцу је донет први Устав Кнежевине Србије, назван Сретењским, а који је био устројен по узору на француски и белгијски.

Текст устава, необично либералан за тадашње прилике, израдио је Димитрије Давидовић, знаменити новинар и српски национални радник.

Овакво уставно решење одмах је изазавало негодовање Аустрије, Турске и Русије, због чега је убрзо суспендован.

Велике силе су га сматрале превише либералним – у поређењу са уставима европских земаља тог времена он је то и био, осим ретких изузетака попут Француске и Белгије.

Кнежевина и Краљевина Србија имала је потом више различитих уставних решења: 1838, 1869, 1888, 1901. и 1903. године.

После Другог светског рата, од 1945. године, у потпуно промењеним околностима, Србија је у саставу федералне Југославије четири пута усвајала највиши законодавни акт, а актуелни је усвојен 30. октобра 2006. године.

То је први Устав Србије након распада СРЈ, односно државне заједнице СЦГ.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво