Читај ми!

Откивена спомен-плоча Елизабети Рос

Испред зграде Црвеног крста у Крагујевцу откривена је спомен-плоча докторки Елизабет Рос и другим чланицама британске мисије које су, пре 100 година, у Првом светском рату лечиле српске борце од тифуса и саме преминуле од те болести.

Спомен-плочу су открили градоначелник Крагујевца Радомир Николић и председник Црвеног крста Србије Драган Радовановић у присуству амбасадора Велике Британије, Канаде и Аустралије, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, здравствених установа и бројних волонтера, наводи Танјуг.

Радовановић је истакао да први и најважнији принцип хуманости симболизује докторка Рос и њена велика жртва у Првом светском рату.

"Овом меморијалном таблом овековечујемо и претварамо у свакодневно сећање на докторку Рос и друге храбре жене", рекао је Радовановић и додао да је Црвени крст почаствован што има могућност да сваке године обележава сећање на докторку Рос и друге болничарке из војних мисија у Првом светском рату.

Спомен-плочу израдила је ливница "Јанковић" из Смедерева уз финансијску подршку Британско - српске коморе.

Пре откривања спомен-плоче, на Варошком гробљу у Крагујевцу, служено је опело и положени венци на гроб Елизабет Рос у знак сећања на хуманост и храброст коју је исказала лечећи и негујући српске војнике и цивиле.

Венце су положили државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Поповић, представници града Крагујевца, дипломатски представници амбасада Велике Британије, Аустралије и Канаде, представници Црвеног крста, удружења и грађани.

Амбасадор Велике Британије Денис Киф је рекао да изузетно цени то што траје сећање на болничарке и што Крагујевац чува успомену на докторку Елизабет Рос.

Током 1914. и 1915. године од епидемије тифуса у Србији је умрло 35.000 војника и између 100.000 и 200.000 цивила. Кад је епидемија узела маха, Србија је затражила помоћ савезника. Стигло је 200 лекара и 500 медицинских сестара, а у помоћ су стигле и хуманитарне и медицинске мисије, нарочито из Велике Британије са претежно женским особљем.

Др Елизабет Рос је рођена 14. фебруара 1878. године у Лондону, а већи део живота је провела у градићу Тејн, у Шкотској. По доласку у Крагујевац она је затекла око 1.000 болесника, међу којима и лекаре и болничарке.

Само недељу дана по доласку у Крагујевац и она је почела да осећа прве знаке тифуса. Радила је сама у тешким условима остајући са болесницима све док је могла.После 13 дана борбе са тифусном грозницом умрла је 14. фебруара 1915. године. Сахрањена је на Варошком гробљу у Крагујевцу. Поред ње почивају још две њене колегинице из Британске хуманитарне мисије.

На споменику је уклесано "Овде лежи др Елизабет Рос", а испод је ћириличним писмом записано "Народу сте српском даровали срце".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво