Николић одликовао више личности и институција

Председник Србије Томислав Николић, поводом 15. фебруара Дана државности, потписао је 5. фебруара указе о одликовању великог броја личности и институција.

Орденима су одликовани:

-Проф. др Смиља Аврамов је одликована Сретењским орденом првог степена, за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у области научне и просветне делатности.

-Нада Милић је одликована Сретењским орденом првог степена, за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане.

-Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић је одликован Орденом белог орла са мачевима првог степена, за нарочите заслуге у изградњи система одбране и командовању и руковођењу војним јединицама.

-Проф. Ноам Чомски, из САД, одликован је Сретењским орденом другог степена, за нарочите заслуге у области јавних, научних, просветних и културних делатности.

-Ватерполо савез Србије је одликован Сретењским орденом другог степена, за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане и постигнуте изузетне резултате у спортским делатностима.

-Проф. др Иван Клајн је одликован Сретењским орденом трећег степена, за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у области јавних, научних, просветних и културних делатности.

-Др Миомир Кораћ, директор Археолошког института Српске академије науке и уметности, одликован је Сретењским орденом трећег степена, за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у области јавних, научних и културних делатности.

-Основна школа "Прота Стеван Поповић" у Чумићу је одликована Сретењским орденом другог степена, за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у просветној делатности.

-Ђорђе Марјановић је одликован Сретењским орденом трећег степена, за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у културним делатностима и посебно у области музичке уметности.

-Проф. др Милан Распоповић је одликован Сретењским орденом трећег степена, за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у просветној и педагошкој делатности.

Златним и сребрним медаљама одликовани су:

-Дејан Лазаревић је постхумно одликован златном медаљом за храброст "Милош Обилић", за испољену изванредну храброст и самопрегор у спасавању људских живота и материјалних добара, у изузетно опасним ситуацијама.

-Луиз Милер из Велике Британије је одликована златном медаљом за заслуге, за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима.

-Ћезаре Висмар из Италије је постхумно одликован златном медаљом за заслуге, за изузетне заслуге и постигнуте резултате у спортским делатностима.

-Константин Косачов из Русије је одликован златном медаљом за заслуге, за изузетне заслуге у културним делатностима и посебно за допринос обнови Руског некропоља.

-Валериј Рјазанскиј из Русије је одликован златном медаљом за заслуге, за изузетне заслуге у културним делатностима и посебно за допринос обнови Руског некропоља.

-Љубиша Самарџић, глумац, одликован је златном медаљом за заслуге, за изузетне заслуге и постигнуте резултате у културним делатностима.

-Велимир Бата Живојиновић, глумац, одликован је златном медаљом за заслуге, за изузетне заслуге и постигнуте резултате у културним делатностима.

-Драган Николић, глумац, одликован је златном медаљом за заслуге, за изузетне заслуге и постигнуте резултате у културним делатностима.

-Милена Дравић, глумица, одликована је златном медаљом за заслуге, за изузетне заслуге и постигнуте резултате у културним делатностима.

-Мирослав Милошевић је одликован златном медаљом за заслуге, за изузетне заслуге и постигнуте резултате у јавним и културним делатностима.

Боривоје Бора Тодоровић, глумац, постхумно је одликован златном медаљом за заслуге, за изузетне заслуге и постигнуте резултате у културним делатностима.

-Војислав Бубиша Симић, композитор и диригент, одликован је златном медаљом за заслуге, за изузетне заслуге и постигнуте резултате у културним делатностима.

-Војкан Борисављевић, композитор, одликован је златном медаљом за заслуге, за изузетне заслуге и постигнуте резултате у културним делатностима.

-Милутин Поповић Захар, композитор, одликован је златном медаљом за заслуге, за изузетне заслуге и постигнуте резултате у културним делатностима.

-Зоран Симјановић, композитор, одликован је златном медаљом за заслуге, за изузетне заслуге и постигнуте резултате у културним делатностима.

-Славољуб Ђукић, новинар, одликован је златном медаљом за заслуге, за изузетне заслуге и постигнуте резултате у јавним и културним делатностима.

-Грегориј Русовић, почасни конзул Републике Србије у Њу Орлеансу, САД, одликован је златном медаљом за заслуге, за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима и представљању Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама.

-Др Бабкен Симоњан, почасни конзул Републике Србије у Јерменији, одликован је златном медаљом за заслуге, за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима и представљању Републике Србије у Републици Јерменији.

-Радомир Вуковић, архитекта и графички дизајнер, одликован је златном медаљом за заслуге, за изузетне заслуге и постигнуте резултате у јавним и културним делатностима.

Грађевинска техничка школа у Београду одликована је златном медаљом за заслуге, за изузетне заслуге и постигнуте резултате у просветној делатности.

-Слободан Марковић, директор Међународног фестивала позоришта за децу из Суботице, одликован је златном медаљом за заслуге, за изузетне заслуге и постигнуте резултате у јавним и културним делатностима.

-Клиничко болнички центар Звездара у Београду одликован је златном медаљом за заслуге, за изузетне заслуге и постигнуте резултате у здравственој заштити.

-Фудбалски клуб "Војводина" из Новог Сада одликован је златном медаљом за заслуге, за изузетне заслуге и постигнуте резултате у спортским делатностима.

-Златном медаљом за заслуге је одликована Жандармерија Министарства унутрашњих послова, за изузетне заслуге и постигнуте резултате у извршавању безбедносних задатака и заштити грађана Републике Србије.

-Златном медаљом за заслуге је одликована Противтерористичка јединица Министарства унутрашњих послова, за изузетне заслуге и постигнуте резултате у извршавању безбедносних задатака и заштити грађана Републике Србије.

-Златном медаљом за заслуге је одликована Специјална антитерористичка јединица Министарства унутрашњих послова, за изузетне заслуге и постигнуте резултате у извршавању безбедносних задатака и заштити грађана Републике Србије.

-Николај Петрович Бурљајев, драмски уметник из Русије, одликован је сребрном медаљом за заслуге, за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима.

-Драгица Гага Росић, преводилац за грчки језик, одликована је сребрном медаљом за заслуге, за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима.

Заслужни припадници Министарства одбране и Војске Србије одликовани су, за изузетне заслуге и резултате показане у обављању дужности и задатака у области одбране и безбедности, медаљама за ревносну службу, и то 16 златних и 35 сребрних, наведено је у саопШтењу Прес службе председника Републике.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара