Војска продаје 480 тенкова и хаубица

Министарство одбране Србије најавило је да ће огласити на продају више од 480 тенкова и хаубица, 220 оклопних возила, више од 20.000 пушака и пиштоља и велику количину друге муниције и опреме. Tим поступком неће бити ослабљена одбрамбена моћ земље, поручују из Министарства и истичу да је та опрема застарела.

Дирекција за набавке и продају планира да понуди на продају 282 тенка Т-55 и око 220 оклопних транспортера М-60, М-80, БТР-50 и БТР-60 и противоклопних оруђа ПОЛО, као и 200 хаубица од 105 и 155 милиметарa, наводи се на сајту Министарства одбране, преноси Бета.

Министарство ће понудити око 16.700 пиштоља калибра 7,65 милиметара, око 3.500 аутоматских пушака М-70, око 120.000 тромблонских мина и око 1.500 ракета.

Заинтересовани могу да купе и више од 1.100 противавионских топова од 20 и 30 милиметара и око 5.400 ручних бацача ракета, минобацача и бестрзајних топова, а на продају је и 26 вишецевних лансера ракета М-63.

На продају су и три радара СНАР-10 за контрабатирање непријатељске артиљерије и више од 140.000 комада разне муниције.

У огласу објављеном 27. јануара на сајту Министарства наводи се да ће позив за учешће у јавном надметању за куповину оружја бити упућен оним правним лицима која имају законско право на то.

Портпарол Министарства одбране Јован Кривокапић објаснио је да је наоружање и војна опрема коју тај ресор планира да понуди на продају, застарела и са истеклим ресурсима, додајући да тим поступком неће бити ослабљена одбрамбена моћ земље.

"Ради се о вишковима наоружања и војне опреме који нису неопходни за нормално функционисање система одбране. Средства која су оглашена вишком су застарела, са истеклим ресурсима и веком употребе", рекао је Кривокапић, додајући да Војска Србије располаже довољним бројем модернијих средстава исте класе и намене.

Према његовим речима, целокупан приход од будуће продаје вишкова наоружања и војне опреме биће уплаћен у Буџетски фонд за наоружање чије је оснивање у току у министарству одбране.

"Буџетски фонд се као новина у складу са законом, управо оснива у министарству одбране. За разлику од неких претходних времена, средства из фонда ће бити искључиво коришћена за истраживање, развој и набавку новог наоружања за потребе Војске Србије", рекао је Кривокапић.

Он је додао да министарство одбране није прецизирало временски орочен позив за достављање понуда за куповину наоружања.

"Такав поступак треба да обезбеди максималну транспарентност у процесу продаје, односно да пружи довољно времена заинтересованим предузећима да пронађу купце", казао је Кривокапић и додао да на тендеру могу учествовати предузећа регистрована за спољнотрговински промет контролисане робе, којих има више од 150, као и 51 предузеће регистровано за производњу наоружања и војне опреме.

"Оглашавање и продаја вишкова наоружања и војне опреме биће потпуно транспарентно и у складу са законом. Циљ нам је да предупредимо евентуалне пропусте и малверзације у свим фазама поступка продаје, укључујући и јавно надметање заинтересованих предузећа по моделу аукције, чиме су остварене продајне цене у просеку три до четири пута веће од почетних", рекао је портпарол министарства.

Кривокапић је додао да је претходни модел продаје наоружања и војне опреме био "далеко нетранспарентнији" и оптерећен незаконитостима због којих је ухапшено више особа.

Како је навео, током претходних месеци, на захтев Војске Србије и сугестију министра одбране Братислава Гашића, повучена су из продаје одређена средства, првенствено инжењеријска али и убојна вежбовна средства, која су раније оглашена сувишним.

Број коментара 58

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво