Читај ми!

Шабић: Омбудсману не треба сагласност тужиоца

Повереник Родољуб Шабић каже да заштитник грађана има право приступу било ком документу у овој земљи, те му зато не треба ничија сагласност, па ни министра ни тужиоца. Истиче да је неодржива тврдња да објављивање информација у складу са законом може да представља кривично дело "одавање војне тајне".

Родољуб Шабић је, након конференције поводом 28. јануара, европског Дана заштите података о личности, рекао да се степен поверљивости односи само на неколико побројаних случајева, преноси Танјуг.

"Законом је предвиђен услов само за два највиша степена поверљивости и то у односу на четири или пет изричито побројаних случајева", рекао је Шабић, након конференције поводом 28. јануара, европског Дана заштите података о личности.

Истиче да је потребно да се прође безбедносна провера највишег степена и добије сертификат које су Саша Јанковић и он прошли.

"Ја апсолутно не разумем збрку и гужву и идеју да би Тужилаштво ту имало шта да одобрава, а наравно само се по себи разуме да Јанковић, ја или било који државни функционер има право да се према поверљивим подацима који, ако су поверљиви, односе на одговарајући начин", додао је Повереник.

Министар одбране Братислав Гашић је раније рекао да документацију коју му је затражио заштитник грађана Саша Јанковић не може да достави без сагласности Тужилаштва.

"Министарство одбране дезинформише јавност"

Шабић је раније данас саопштио да саопштење Министарства одбране у коме се објашњава непоступање по налогу повереника, представља дезинформисање јавности и показује, ако ништа друго, онда забрињавајуће непознавање релевантних закона.

Без обзира на то да ли је такво поступање Министарства одбране последица непознавања закона или свесног настојања да се изгради позиција у којој ће министарство само да одлучује кад хоће, а кад не да поступа по закону и обавезујућим одлукама надлежних, оно производи штету по нормално функционисање правног поретка, углед државе и самог министарства, наводи се у саопштењу.

Повереник за информације од јавног значаја каже да је с правног становништва неодржива тврдња да објављивање било којих информација на начин утврђен како Законом о слободном приступу информацијама тако и Законом о тајности података, може да представља некакво кривично дело "одавања војне тајне".

У саопштењу се истиче и да је незаобилазна чињеница да су информације о цени и ефектима ремонта авиона од пре више година већ у више наврата биле доступне медијима и јавности преко конференција за штампу, јавних иступа и интервјуа ранијих министара и војних старешина.

Како се наводи, недавно је и министар у разговору са новинарима "одао" податке о броју часова налета авиона, много актуелније од оних који су предмет налога.

Министарство одбране је јуче поводом позива повереника да Влада Србије непосредном принудом омогући извршење његовог решења којим се министарство обавезује да новинској агенцији Бета достави податке о цени ремонта и употребе авиона "миг 29" у Војсци Србије нагласило да су још 27. новембра 2012. доставили информацију о цени ремонта авиона "миг-29".

Како је наведено, објављивањем конкретних података о дежурству ваздухоплова, часовима налета, обуци и броју оспособљених пилота директно би се угрозили елементи националне безбедности Србије, јер су авиони "миг-29" ангажовани у стално задејствованим снагама за контролу и заштиту суверенитета ваздушног простора наређењем које је степеновано ознаком тајности "Државна тајна''.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво