Читај ми!

Oдата пошта жртвама Холокауста

Председник Србије Томислав Николић положио је венац на Споменик жртвама геноцида у Другом светском рату у оквиру комплекса некадашњег концентрационог логора на Старом сајмишту на Новом Београду.

Председник Србије Томислав Николић поручио је на комеморативној церемонији одавања почасти поводом обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста, да је Холокауст најсрамнија и најгнуснија појава у целокупној људској историји и да Србија никада неће заборавити злочине над својим и пријатељским јеврејским народом.

Овде можете прочитати/преузети говор председника Томислава Николића

Председник, који је уз војне и државне почасти положио венац на Старом сајмишту, подсетио је окупљене да се ове године обележава један значајан заједнички јубилеј – 70 година од победе над фашизмом.

"Пре 70 година, срушене су жичане ограде логора за уништење једног народа. Иза зидова су били људи који су, да би преживели, зид изградили у себи, људи који више нису веровали да је живот могућ, да је слобода могућа. Седамдесет година траје напор да се открије истина о страдању у Холокаусту и да што више људи упозна истину. Да ли ће истина остати у памћењу будућих поколења, зависи од напора сваког од нас", рекао је Николић.

Зато је, подвукао је председник, инсистирање на обележавању јубилеја победе над фашизмом данас значајније него икад.

Председник је подсетио и да је пре Другог светског рата само у Србији живело око 35.000 Јевреја, да су за време окупације пролазили кроз дискриминацију, обесправљење и пљачке до крајњег циља – масовног уништења.

Тако је, додао је Николић, на територији целе Краљевине Југославије убијено више од 67.000 Јевреја и 650.000 Срба.

Истакао је и да се, нажалост, данас поново могу чути забрињавајуће пароле великог броја ултрадесничара: "Немачка Немцима, хоћемо историју без претеривања немачке кривице за ратове", и захтеви за равномерну поделу одговорности за узроке и последице ратова.

"Велика је и посвећена слободи данашња пријатељска Немачка, ослонац Европске уније, удружена са целим светом у борби за свет праведних и једнаких. Зато се бори да не васкрсну идеје које су претиле да сломе човечанство отпочињањем Другог светског рата", указао је Николић.

Председник каже и да данашња Србија, која је страдала у два рата, а у којој живе бројни "пријатељи припадници јеврејског народа, народа чија је крв помешана са српском натопила ову земљу, неће учествовати у безумним разарањима, ни по коју цену".

"Учинићемо све да не постанемо колатерална штета у остваривању било чијих интереса", истакао је Николић.

Он је нагласио и да нас грађански немири широм Европе, све већи број екстремистичких покрета, као и сукоб у Украјини, опомињу да се сетимо страдања српског, јеврејског, ромског и других народа током Другог светског рата.

"Једно је сигурно: Ако смо људска бића, не смемо да дозволимо да време замагли истину и промени однос према овом светском злу, да умањујући бројке и мењајући фактографију, гурајући туђу патњу у најзабаченије делове нашег срца, заборавимо да су то били људи који су имали име, лице и животе", рекао је Николић.

Србија, поручује Николић, истиче приврженост изјави Међународне алијансе за сећање на Холокауст из децембра прошле године.

Амбасадор Израела у Србији Јозеф Леви рекао је да је у питању веома тужан дан, али и дан утехе.

"Тужан јер ужасно поглавље Холокауста неће никада бити заборављено. То је најболније и најужасније поглавље у историји јеврејског народа. Било га је свуда у Европи, па и овде где сада стојимо. То је и дан утехе јер се и даље сећамо жртава", рекао је Леви.

У име Народне Скупштине Србије венац је положио потпредседник парламента Верољуб Арсић, а у име Владе Србије министар одбране Братислав Гашић.

Централној државној церемонији одавања почасти присуствовали су преживели Холокауста, потомци жртава, некадашњи заточеници логора смрти у Другом светском рату и представници Савеза јеврејских општина Србије.

Почаст жртвама одали су чланови дипломатског кора, председник Националног савета Ромске Националне мањине, представници Народне Скупштине Србије, као и градоначелник Београда Синиша Мали.

Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић саопштио је, поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста, да је ово дан када је посебно важно подсетити се свих злочина које су починили они чија је замисао била да се истребе читави народи.

У Пољској је обележена 70. годишњица ослобођења нацистичког логора Аушвиц-Биркенау у присуству око 300 преживелих логораша и представника око 40 званичних делегација. Србију је на овом скупу представљао министар за рад, социјална и борачка питања Александар Вулин.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара