Адвокати не очекују најстроже казне за штрајколомце

Дисциплински поступци против адвоката који су кршили одлуке адвокатских комора о поступању у току трајања протеста су у току и биће потребно најмање два месеца да се они окончају, рекла је Биљана Бранковић из дисциплинског суда Адвокатске коморе у Нишу.

Биљана Бранковић је Танјугу рекла да се у нишкој комори води поступак против двадесетак адвоката који су се оглушили о одлуку коморе о прекиду рада током протеста.

"Претпостављам да, уколико дисциплински судови адвоката буду донели одлуке о укидању лиценце појединим колегама, то може да буде само на одређено време", рекла је Бранковићева.

Према њеним речима, ово је ванредна ситуација за све адвокате, који, како је рекла, никада адвокати нису били у оваквој ситуацији.

"На нивоу целе Адвокатске коморе заузет је став да у наредном периоду усагласимо ставове - да пракса свих дисциплинских судова буде уједначена у том смислу", рекла је Биљана Бранковић.

Додала је да ће адвокате у понедељак, када званично почињу са радом након вишемесечног штрајка, сачекати велики број предмета који су одложени у време протеста, што ће довести до преклапања суђења и проблема са са терминима.

"Ту ће бити и притисака од стране клијената које увек очекују да је њихов предмет први на распореду. Није популарно да тражимо замену за заступање свог клијента иако то може да буде потребно", рекла је Бранковићева.

Напоменула је да сматра да ће најмање месец дана проћи док се адвокати потпуно организују након четворомесечног протеста.

Гордан Пантић, председник протестног одбора Адвокатске коморе у Нишу, рекао је да је задовољан што се након протеста ипак показало да су адвокати у праву и наласио да је протест организован у циљу заштите владавине права а не из личних интереса.

"Адвокати су издејствовали оно што је Уставни суд требало много раније да уради и што је министарство правде много раније требало да осети где су проблеми како овај протест не би трајао оволико дуго", рекао је Пантић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво