Адвокати траже мишљење Министарства финансија

Адвокатска комора Србије упутила је Министарству финансија захтев да јој до четвртка, 15. јануара, достави тумачење Упутства за поступање пореских органа за примену Уредбе о паушалном опорезивању адвоката, коју је Влада Србије донела крајем прошле године.

Поменутом Уредбом се предвиђа да адвокатима паушални порез за 2014. годину буде повећан највише 10 одсто у односу на 2013. годину, али је, како се наводи у допису АКС, у више наврата долазило до проблема на терену, преноси Танјуг.

Више адвоката са територије целе земља обавестило је АКС да Пореска управа не примењује Уредбу на све адвокате, већ, позивајући се на тумачење које је дало Министарство финансија, само на оне који су уложили жалбе на раније донета решења.

Тим решењима им је порез био повећан најмање 40 одсто, а што је један од разлога протеста адвокатуре који је у току.

Како се наводи у допису, мишљење Министарства финансија се тражи јер је АКС добила информације да се врши принудна наплата дуговања доспелих обавеза по основу пореза и доприноса које су утврђене аконтационим решењима за 2014, као и да је једном броју адвоката, који су били у поступку репрограма ранијих дуговања, донето решење о обустави репрограма због неизмиривања обавеза по аконтационим решењима за 2014.

АКС је затражила да јој мишљење буде достављено до четвртка, јер је за петак, 16. јануар, заказана Конференција адвоката Србије и Скупштина АКС која треба да одлучи да ли ће бити прекинут протест, који траје од 17. септембра прошле године.

АКС је апеловала и да се именује стручни тим Министарства финансија ради наставка преговора за утврђивање критеријума и елемената за паушално опорезивање адвоката, у складу са договором који је постигнут у новембру 2014.

Према том договору, стручни тимови Министарства финансија и АКС су дужни да усагласе критеријуме и елементе за паушално опорезивање адвоката за 2015. и наредне године до 31. марта 2015.

Очекује се да ће Скупштина АКС у петак донети условну одлуку о прекиду протеста, односно да ће се обустава рада наставити до усвајања договорених измена закона о јавном бележништву у Скупштини Србије и њихове објаве у Службеном гласнику.

Реч је о изменама Закона о јавном бележништву, Закона о промету непокретности, Закона о ванпарничном поступку, Породичног закона и Закона о наслеђивању.

Трећи захтев адвокатуре - смена министра правде, остаје, али није неопходан услов за прекид протеста адвоката.

Адвокати у целој Србији почели су протест обуставом рада 17. сепрембра прошле године, тражећи измене прописа о јавном бележништву, регулисање паушалног опорезивања и смену министра правде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво