Очекује се одлука о условном прекиду штрајка адвоката

Председник Адвокатске коморе Србије Драгољуб Ђорђевић рекао је да ће Скупштина те коморе, уколико усвоји споразум стручних тимова АКС и Министарства правде, највероватније донети условну одлуку о прекиду протеста.

Драгољуб Ђорђевић истакао је да условна одлука значи да ће се обустава рада наставити до усвајања договорених законских измена у Парламенту Србије.

"Управни одбор АКС сутра би требало да одлучи само о једној ствари, а то је да ли ће предлог стручног тима АКС бити прихваћен и да ли ће препоручити Скупштини АКС да усвоји споразум између стручних тимова", рекао је Ђорђевић Танјугу.

Ако договор (споразум) буде усвојен на Скупштини АКС, највероватније ће бити донета условна одлука о прекиду протеста, прецизирао је председник АКС.

То, према његовим речима, значи да ће се протест адвокатуре одуставити када се измене и донуне Закона о јавном бележништву, Закона о промету непокретности, Закона о ванпарничном поступку, Породичног закона и Закона о наслеђивању изгласају у Скупштини Србије и објаве у Службеном гласнику.

"Ово је одлука Скупштине АКС од раније, која можда може бити промењена у смислиу да се одлучи да се почне раније са радом, али не верујем да ће то бити случај", рекао је председник АКС.

Ђорђевић је напоменуо да ће Скупштина АКС бити заказана у току идуће недеље, а датум ће бити познат након сутрашњег састанка УО АКС.

"Сматрамо да је договор стручних тимова АКС и Министарства правде довољан да би адвокати Србије на Скупштини могли да одлучују о обустави протеста који траје већ јако дуго и представља велки проблем и за владавину права и вршење правде", напоменуо је Ђорђевић.

Председник АКС је додао да ће о узроцима за такво стање накнадно бити урађена посебна анализа.

Споразум, који је постигнут у четвртак након десет састанака стручних тимова, предвиђа да стручни тим АКС предложи органима те коморе да се прекине обустава рада, као и да измене прописа које су усаглашене компромисом буду упућене по хитном поступку у Скупштину Србије на усвајање.

Српски парламент би могао да заседа у другој половини јануара и то ванредно, пошто му Влада достави предлог измена и допуна закона.

Адвокати у целој Србији почели су протест са обуставом рада 17. сепрембра прошле године тражећи измене прописа о јавном бележништву, регулисање паушалног опорезивања и смену министра правде.

О осталим захтевима, који се тичу пореза и смене министра одлуку ће донети органи АКС.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво