Читај ми!

Адвокати траже да се нотарима забрани рад

По тужби Адвокатске коморе Београд (АКБ) против Коморе јавних бележника (ЈБК) у Вишем суду у Београду одржано је рочиште на којем се расправљало о предлогу адвоката да се нотарима забране послови на закључивању уговора и изрекне привремена мера до доношења одлуке о тужбеном захтеву.

АКБ је поднела је тужбу против Коморе јавних бележника, јер сматра да је основана незаконито, те да су сви њени акти ништавни, док ЈБК одговара да је тужба адвоката недозвољена и да Виши суд није стварно надлежан да решева о законитости статута ЈБК, као и да је тужба неблаговремена.

Као привремену меру адвокати траже да се Комори јавних бележника забрани да "врши активности којима се организује рад јавних бележника" у вези са пословима закључења уговора у форми јавнобележничког записа, а за које је Закон предвидео њихову надлежност.

"Ако имате некога ко вам узима хлеб, онда морате да кажете да он не ваља не само зато што вам узима хлеб, него зато што то не ради по закону", каже Небојша Авлијаш из Адвокатске коморе Београда.

Авлијаш додаје да адвокати тужбу не би могли да поднесу да су се нотари конституисали по закону.

"То је наш правни интерес, да некога ко нас онемогућава у раду, да спречимо његов рад", истиче Авлијаш.

ЈБК на наводе адовкатске коморе одговара да је она професионално удружење са јавно правним овлашћењима те да Статут Коморе није појединачни, већ општи правни акт и да сходно томе оцену његове законитости може вршити само Уставни суд.

"Ми сматрамо да је тужба пре свега има пропагандни циљ а не правни, каже председник Јавнобележничке коморе Миодраг Ђикановић. Према његовим речима, то је један од покушаја да се притиском издејствују одређене промене и циљеви адвоката.

На рочишту је, како је додао, ЈБК подсетила и да је тужба АКБ неблаговремена јер није поднета у законском року од 15 дана од дана сазнања за конкретни акт.

"Ако је за избор за председника ЈБК сазнала из евиденције Агенције за привредне регистре 18. августа, а тужбу поднела 23. октобра очигледно је да је тужба неблаговремена јер је поднета након истека законског рока од 15 дана од дана сазнања", напоменуо је председник ЈБК.

На данашње рочиште је, после више од стотину дана, колико адвокати протестују, увело једног адвоката у судницу. Дозволу Коморе је добио, каже, јер штити професију.

Небојша Авлијаш истиче да је на рочиште изашао у својству члана Коморе. "Комора није мој клијент, ја овај излазак нећу наплатити", напомиње Авлијаш.

Изменама закона, пре два месеца, адвокатима је враћена могућност да састављају уговоре о промету некретнина. У току су преговори адвоката и Министарства правде о додатним изменама закона о јавном бележништву и пратећим прописима.

Адвокати у својој тужби наводе да је Законом о јавним бележницима предвиђено да се Комора јавних бележника оснива у року од 15 дана од именовања 100 јавних бележника, што се међутим није догодило, јер су именована свега 94 бележника 1. августа 2014. године.

АКБ је у својој тужби такође образложила да тужена Комора јавних бележника састављањем уговора о приомету непокретности у форми јавнобележничких записа, као "незаконито конституисана, неовлашћена организација свакодневно наноси штету адвокатури као самосталној и независној, Уставом успостављеној служби која организује рад адвоката, чини ненадокнадиву материјалну и нематеријалну штету".

Комора јавних бележника основана је 15. августа, а бележници су почели са радом 1. септембра.

Адвокати су започели штрајк пре више од три месеца тражећи измене Закона о јавним бележницима и пратећег сета закона, незадовољни појединим надлежностима које је закон ексклузивно, како тврде, доделио јавним бележницима.

Београдски адвокати штрајкују од 10. септембра, а колеге из целе Србије су им се придружиле недељу дана касније 17. септембра.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво