Читај ми!

Психијатрија, како помоћи пацијентима након лечења

Психијатријске установе и невладин сектор морају активније да сарађују како би се особама са интелектуалним и менталним потешкоћама обезбедило право на живот ван институција кад се њихово лечење заврши, оценили су учесници скупа о развоју социјалних услуга у заједници.

Професор др Славица Ђукић Дејановић је на округлом столу на тему "Социјалне услуге у заједници у функцији превенције институционализације" истакла да је један од највећих проблема неадекватан однос на нивоу државе, преноси Танјуг.

Истичући да се "у нашој земљи из буџета одваја два одсто за све болести душе", Славица Ђукић Дејановић оцењује да је то недовољно и наводи да су та издвајања у Хрватској осам одсто, у Албанији седам, у Словенији шест и по, а да"ни у једној од земаља у окружењу није испод четири одсто".

Др Ђукић Дејановић каже да је недостатак средстава утицао на то да се психијатријски пацијенти у Србији лече превазиђеним лековима, чији нежељени ефекти доводе до њихове стигматизације и додаје да треба тежити увођењу савременије терапије, али и стварању услова да они у што већем броју напусте институције и нађу место у заједници.

"Организације цивилног сектора су више него драгоцени сарадници кад наши хроничари заврше лечење и суоче се са тим да нису добродошли у својим породицама", каже Ђукић Дејановић и као пример наводи Креативно едукативни центар који је преузео улогу да буде "проширена породица за таквог пацијента".

Истиче да је КЕЦ окупио стручњаке, волонтере и ентузијасте који заједно раде на томе да се особе са интелектуалним и менталним потешкоћама обуче различитим вештинама, а касније и радно ангажују и стекну позитивне обрасце понашања.

Председница Управног одбора КЕЦ-а Маргарета Кецман каже да је та невладина организација у јуну почела сарадњу са клиником "Др Лаза Лазаревић" која ће трајати годину дана, кроз заједнички пројекат "Социјалне услуге у заједници и запошљавање за особе са интелектуалним и менталним тешкоћама", који финансира Делегација Европске Уније у Србији.

"Циљеви пројекта су превенција институционализације, побољшање социјалне инклузије и квалитета живота за особе са интелектуалним и менталним тешкоћама кроз социјалне услуге и програм радног ангажовања и запошљавања", истиче Кецман.

Према њеним речима, округли сто су као део тог пројекта заједно организовали клиника "Др Лаза Лазаревић" и КЕЦ, у намери да допринесу "позитивним променама на нивоу политике и праксе у остваривању права на живот у заједници и социјалну инклузију особа са интелектуалним и менталним тешкоћама кроз рад на отвореном тржишту рада".

Руководилац Одељења за информисање у Републичком заводу за социјалну заштиту Славица Милојевић подсећа да је законом дефинисано да су локалне самоуправе од 2011. у обавези да за ове кориснике обезбеде три врсте социјалних услуга - дневни боравак, становање уз подршку и социјално едукативне услуге.

Истиче да је "креирање услуга које су примерене стварним потребама корисника највећи изазов за професионалце у систему социјалне заштите".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво