Читај ми!

"Окупација" биоскопа "Звезда"

Група од око 200 младих људи незадовољна стањем у култури и пропадањем биоскопа "окупирала" је београдски биоскоп "Звезда" и одржала незваничну премијеру филма "Непослушни".

"Предуго смо гледали како се продају биоскопи, труну музеји, пропадају библиотеке, како се уметност претвара у робу, а културна добра у приватни посед", навели су представници те групе, преноси Бета.

Приказивањем филма "Непослушни" редитељке Мине Ђукић вечерас је започела "окупација" биоскопа током које ова група људи намерава да се у наредних дана у њему приказују филмови и одржавају трибине о могућностима постојања независног простора за филм и друге облике уметности.

"Сала некадашњег биоскопа 'Звезда' јесте култура у Србији данас - простор хладан, мрачан и празан. На тим рушевинама, отварамо Нови биоскоп. Премлади смо за носталгију и престари за цекање. Боља времена не долазе, она се стварају тамо где се затекнемо и са оним сто имамо", навели су представници ове групе.

Редитељ Горан Марковић, који је присуствовао пројекцији филма, оценио је да је овај "гест веома значајан јер показује да се млади људи не мире са очајном ситуацијом" у српској култури.

"Ово није само биоскоп, ово је парадигма за целу ову земљу и стање у култури и нашим животима", сматра Марковић.

"Чињеница да неко откључава ова закључана врата је можда почетак нечега што бисмо могли назвати преузимањем ствари у своје руке, руке младих људи који морају да живе будући живот овде",  рекао је српски редитељ, наводећи да је дошао и како би подржао своје бивше студенте.

Пре приказивања филма, глумица Ана Марковић прочитала је манифест под називом "Ми смо овде и биоскоп је наш" у пуној сали руинираног биоскопа "Звезда", позивајући на акцију све "које не желе да живе у Београду у којем је брига о култури постала вишак".

"Позивамо на храброст и племенитост... Све оне који не желе да живе у Београду без иједне градске биоскопске сале, у коме музеји стоје запечаћени, који не желе да гледају како пропадају библиотеке И како се културна понуда своди на баналност и покоји инцидент", иситиче ова група.

"То што култура одумире, не значи да би је требало пустити да умре", наводи се у манифесту ове групе.

Редитељка Мина Ђукић рекла је да се ова акција не тиче само њеног филма.

"У потрази за простором и контекстом за премијеру филма дошла сам на идеју да је ово можда идеално. Ово не можемо сматрати премјером већ тајном пројекцијом. Смисао пројекције је виши циљ, ослобођење бископа", истакла је Ђукићева.

Филм "Непослушни" званично ће бити приказан на Фестивалу ауторског филма у Београду који се одржава од 26. новембра до 3. децембра.

Приказан је премијерно на овогодишњем фестивалу "Санденс".

Најавила је и да ће сутра у "Звезди" бити приказан филм "Тмина" Луке Бурсаћа.

После великих купопродајних махинација које су бизнисмена Николу Ђивановића одвеле и у затвор, 14 биоскопа "Београд филма" остало је затворено или продато за другу намену.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво