Читај ми!

УАЕ: Српски CANVAS терористичка организација

Центар за примењене ненасилне акције и стратегије – CANVAS – настао на искуствима рушења режима Слободана Милошевића, нашао се на подугачкој листи организација које Уједињени Арапски Емирати сматрају терористичким.

На званичном списку терористичких организација које су објавиле Уједињени Aрапски Eмирати (УАЕ) нашла се и једна организација из Србије - Центар за примењене ненасилне акције и стратегије (CANVAS), преноси Танјуг.

На том списку, преноси АПА, налази се једна десетина организација из Европе, а међу њима су муслиманске организације из Скандинавије, Белгије, Немачке, Француске, Велике Британије и Италије.

Листу је направила влада УАЕ у складу са законом о борби против тероризма, а објављена је, како преноси званична новинска агенција Емирата WАН, у медијима у циљу транспарентности и подизања свести друштва о тим организацијама.

Међу организацијама које су означене као терористичке налазе се, између осталих, Муслиманска браћа, Ал Ислах, Фатај ел Ислам, Ал Каида у земљама Магреба, сомалијска Харакат ел Шабад ел муџахедин, британска Кордоба фондација, нигеријска Боко Харам, Хезболах, Исламски покрет Узбекистана.

На листи су и Ел Нусра фронт из Сирије, као и друге групације у Сирији, а из Европе Удружење муслимана Велике Британије, Исламска заједница Немачке, Муслиманска лига Белгије, Удружење муслимана Италије, Исламско удружење Финске, Удружење муслимана Шведске, британска Кордоба фондација, Савез исламских организација Француске.

Како пише Танјуг, на листи се наводи и CANVAS, који води Срђа Поповић, чиме је окарактерисана у УАЕ као терористичка организација.

CANVAS је организација која је основана 2004, а искуства рушења Слободана Милошевића настоји да пренесе другим земљама у борби против ауторитативних режима.

Из Европе уследиле су оштре критике организација које су се нашле на листи УАЕ.

Председавајући Удружења муслимана Шведске Омар Мустафа је критиковао листу, рекавши да је "смешно да један мали режим, који је познат по насиљу и злочинима против човечности, дефинише једну организацију европског цивилног друштва терористичком".

Рекао је да његова организација нема никакве везе са Муслиманском браћом, који се наводе у више наврата на листи, и верује да је његова организација из освете због сталне критике због хапшења активиста за људска права, стављена на спорну листу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво