Дачић: Хулигани хтели да нападну шведску амбасаду

Вандали су у недељу за време Поворке поноса хтели да нападну шведску амбасаду, каже министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић. Хулигани припремали праћке са металним куглама, полиција проналазила сакривено камење и у шахтовима водовода, тврди Дачић.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је за данашњи "Блиц" да су хулигани у недељу хтели дa а нападану шведску амбасаду, и да Поворку поноса није била могуће у поптуности обезбедити.

"Вандали су за сукоб са учесницима Поворке поноса и полицијом припремили и праћке са металним куглама, а једна од мета била је и Амбасада Шведске у Београду, где је био планиран пријем за учеснике поворке", пише "Блиц".

Дачић је изјавио за тај лист да Поворку поноса није било могуће у потпуности обезбедити и да ту није реч о неколико хиљада учесника Поворке, него је однос обрнут.

"Један број чланова тих организација је ухапшен, али треба разумети да није реч о пет, 10 или 20 људи, већ о бројци од неколико хиљада људи који би учествовали у нередима на улицама Београда", рекао је Дачић.

Полиција је проналазила сакривено камење чак и у шахтовима водовода. Међутим, на улицама Београда не би се окупили само припадници екстремистичких организација, већ према сазнањима обавештајних служби и грађани који нису чланови "Образа" или "Покрета 1389", пише "Блиц".

"Полиција је и до сада хапсила и наставиће да хапси. Али, после ти исти људи бивају пуштени за тридесетак дана. И опет исти проблеми на улицама. А задужење полиције није да обликује јавно мњење и ствара културолошки систем вредности", рекао је Дачић.

Министар полиције је напоменуо да су за обезбеђивање Поворке биле предузете све превентивне мере и да је било предвиђено 4.500 полицајаца, што је требало да кошта 300.000 евра.

У недељу је на улицама било 1.600 полицајаца, па се ипак догодио инцидент, када је нападнут аустралијски држављанин, а сумња се да је нападнут, јер су нападачи помислили да је дошао на поворку, илустровао је Дачић и додао да то значи да није могуће и поред толико полиције, покрити сваки центиметар Београда.

"Да ли је полиција способна или не, то се види сваког дана у смањеној стопи криминала, али овде је друго питање - ко у Србији ствара такво јавно мњење и поспешује насиље", истакао је Дачић.

"Следећи пут када се организују овакви и слични скупови то треба боље припремити, а ту првенствено мислим на подршку шире јавности", закључио је министар унутрашњих послова.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво