Читај ми!

Обележавање Дана примирја у Србији

Дан примирја није повод само за окретање ка прошлости, већ је то дан опомене, учења и сећања на једну од највећих трагедија која је задесила нашу земљу, поручио је премијер Александар Вучић крај Спомен-костурнице бранилаца Београда. Председник Томислав Николић положио је ловоров венац на Споменик незнаном јунаку на Авали.

У свим главним градовима држава-победница у Првом светском рату одржане су церемоније у част годишњице великог историјског догађаја 1918. године, када је на снагу ступило примирје. У Србији, централна церемонија је одржана на Новом гробљу крај Спомен-костурнице бранилаца Београда, где је премијер Александар Вучић положио венац.

Премијер Вучић је поручио да ћемо створити услове за реалан напредак наше једине домовине, Србије, уколико покажемо да смо кадри да учимо из четворогодишњег страдања јунака Првог светског рата.

Дан примирја није повод само за окретање ка прошлости, већ је то дан опомене, учења и сећања на једну од највећих трагедија које су задесиле нашу земљу, поручио је премијер.

"Држава чија се прошлост мери вековима, бројним значајним догађајима и истакнутим појединцима има обавезу и одговорност да негује сећања заснована на чињеницама", истакао је Вучић.

Премијер је подсетио да наша земља баштини заједничку историју европског континента и да је Србија, одолевајући бројним изазовима кроз своју прошлост, бирала "напредну страну", тежећи слободи, напретку и прогресу.

Такво опредељење је, истакао је Вучић, неретко стављало нашу земљу у деликатан положај који је каткад водио и ка оружаном сукобу.

Први светски рат је посебно трагичан за европске земље, јер је почео нападом надмоћних царстава на малу Краљевину Србију, указао је Вучић.

"Четири ратне године испуњене страдањем цивилног становништва, српских војника, разарањем културних и материјалних добара, али и великих војних победа обележили су историју у претходном веку", подсетио је премијер и додао да је мало породица у Србији које нису изгубиле бар једног члана.

Управо обим и последица страдања нашег народа обавезују нас на активно сећање, на разумевање, борбу против стереотипа и сваког облика мржње, истакао је Вучић.

"Управо ми становници овог дела Европе знамо шта значи када нетрпељивост и мржња постану кључни чиниоци политика великих и када сложени међународни односи захвате мале европске државе попут Србије", навео је Вучић.

Али наша снага је, истакао је премијер, у нашем јединству, осећају оданости према отаџбини, идеалима мира, ненасиља и сарадње.

"Наша снага је у способности да уочимо сопствене пропусте и грешке, храбро и одлучно искорачимо у позитивном правцу. Наша снага је у новим генерацијама, којима дугујемо живот у уређеном просперитетном друштву снажних институција", рекао је премијер.

"Време је за нову етапу, нови корак у будућност који ћемо сви заједно уобличити у складу са потребама грађана Србије. То није само одговорност данашњих генерација према онима које тек долазе, то је наша обавеза према јунацима Првог светског рата који су страдали за слободу, независност Србије, а које ми никада и ни на који начин не смемо да обрукамо", нагласио је премијер.

Вучић је додао да снага ове земље лежи у вредним грађанима, свесним одговорности да стварају нову вредност у јавном животу, те да једино образ нема цену.

"Са овим мислима и порукама позивам вас да овај дан посветимо сећању на наше заједничке претке, српске јунаке, као и да у њиховом подвигу пронађемо победу у миру који заједно морамо да остваримо", рекао је Вучић.

Посебна ми је част, истакао је премијер, што су данас овде са нама и представници оних земаља које смо до јуче називали пораженим. "Те земље су наши велики пријатељи и са њима градимо будућност", поручио је Вучић.  

Николић положио венац на Споменик незнаном јунаку

Председник Србије Томислав Николић положио је ловоров венац на Споменик незнаном јунаку на Авали поводом Дана примирја у Првом светском рату.

Уз интонирање химне Боже правде, Николић је положио венац с посветом: "Јуначким прецима, поносни потомци – председник Републике Србије Томислав Николић."

А у спомен-књигу Николић је уписао поруку: "Са овог места, из ваше жртве, Србија црпе снагу за пут напред. Не треба бринути за судбину Србије којој сте ви узор."

Са председником је у делегацији био и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

На Војничком гробљу у Нишу положени су венци на спомен-костурницу у српском делу гробља и на спомен-обележје где су сахрањени британски војници, и одата је пошта погинулима и жртвама рата.

Амбасадорка Француске у Србији Кристин Моро у друштву немачког амбасадора у Србији Хајнца Вилхелма током комеморативне церемоније положила је венац на Француском војном гробљу у Београду. 

Амбасадорка Моро је нагласила и да смо "из историје научили да када утихне оружје почиње нови изазов, изазов изградње мира", а да "од сваког од дојучерашњих противника који треба да постану партнери сутрашњице, то захтева храброст, истрајност и поштовање другог". 

Дан примирја у Првом светском рату, у спомен на све невино страдале између 1914. и 1918. године, у Србији је државни празник и обележава се широм земље великим бројем манифестација. 

Дан примирја у Првом светском рату обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када је у Француској, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, потписано примирје у Првом светском рату.

Примирје које је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године, обележава се у свим земљама које су потписале споразум.

У Србији је 11. новембар нерадан дан, а празник је први пут званично обележен 2012. године, на основу измена Закона о државним и другим празницима које је Скупштина Србије усвојила крајем 2011. године.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво