Читај ми!

Како је један дрон помогао Обреновчанима

Да мултикомптер, познатији као дрон, може да служи и за племените намене, доказује Драган Трифуновић из Земуна. Снимке које је направио током поплава у Обреновцу је продао, а сав новац поклонио породицама који су остале без домова.

До Обреновца се тих мајских дана није могло лако. Драган Трифуновић је успео. И то не само до Обреновца – већ и до Шапца, Ваљева, Сремске Митровице и колубарских копова. Првог дана без кише направио је снимке које је продао телевизијама за укупно 2.000 евра.

Драган каже да се са супругом договорио да та средства да директно породицама које су најугроженије, да би директно помогао некоме, а не у фондове.

"Замолио сам пријатељицу која живи у Обреновцу да ми пронађе четири породице које материјално лоше стоје и отишли смо код њих", каже Драган.

По струци је електротехничар, по занимању сниматељ и конструктор тих машина. Није имао дилему како да помогне.

"Рекао сам да желим да на свој начин допринесем и помогнем у овој ситуацији, нисам ишао да пуним џакове песком, да спречавам да се река излије, већ сам са својим играчкама ишао да направим неке снимке", прича Драган.

Где је новац отишао – екипа РТС-а и лично се уверила. Слађана Крстић се тек пре неколико дана уселила у кућу и заменила столарију уз помоћ добијеног новца. Баш њена кућа нашла се на Драгановом снимку.

"Нисам веровала да неко може да вам да ту суму новца. У почетку нисам пристала, али у ситуацији у којој сам самохрана мајка, дао ми је новац и захвална сам му", каже Слађана.

Уместо за инциденте, машине би могле да нађу широку примену - Драган предлаже надгледање усева јер дронови могу да лете и по неколико километара, додаје инстустрију, али и ванредне ситуације, где би могли да замене извиђачке тимове.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво