Читај ми!

Чекајући нова решења за штрајк адвоката

Предлог о опорезивању коректан, али недовољан, услова за прекид протеста још нема, саопштили адвокати. Желе да наставе разговоре и наводе да очекују брз договор са Министарством финансија.

Управни одбор свих адвокатиских комора једногласно је одлучио да се протест наставља, јер, како кажу, њихови захтеви нису испуњени. Желе да наставе разговоре и наводе да очекују брз договор са Министарством финансија, јер је понуда о опорезивању коректна, али недовољна.

Понуду Министарства финансија за паушално опорезивање у 2014. и наставак разговора о пореским основицама у наредној години Управни одбор Адвокатске коморе Србије не прихвата. Објашњавају да су понуду одбили не зато што је непихватљива, већ због условљавања министра правде. Он, наиме, тражи да пре него што Влада усвоји одредбу о порезу, адвокати почну да раде. Подсећају да је њихов први захтев измена закона о нотарима.

Зоран Јеврић из Адвокатске коморе Србије каже да Министарство правде упорно избегава да то питање на било који начин решава, па се сад кроз питање решавања пореских обавеза покушава да постави ултиматум адвокатури да се питање пореских обавеза решава ултиматумом, односно условљавањем.

Према Јеврићевим речима, адвокатура то не може да дозволи. 

Одлука Коморе је, тврде, једногласна. Има, међутим и оних који би да раде, попут адвоката из Ниша који је пре десет дана искључен из Коморе јер је прекршио обуставу рада. Он данас оптужује председницу нишке коморе да, иако један од иницијатора протеста, ипак ради. Новинарима је показао судски поднесак Бранкице Орловић од 15. октобра, којим доказује своје тврдње.

"Тако да сви ми који смо кажњени зато што смо радили и који не раде зато што се плаше и њихове породице немају од чега да издржавају, председница Адвокатске коморе Ниша за то време ради, привређује, а нама прича како не треба да радимо", каже адвокат Драган Дозет.

Председница нишке коморе Бранкица Орловић не негира да је упутила суду поднесак, али тврди да тиме није прекршила упутство о минимуму процеса рада.

"Тамо где ће наступити застаревање потраживања у парничним поступцима, што је управо тај случај и био, подносили смо тужбу, не само ја него и сви адвокати, то је у складу са општим принципима и упутством АКС. Очигледно да колега није упознат или има неке друге намере", каже Бранкица Орловић.

Адвокати протестују већ два месеца. Минимум рада подразумева писање жалби и тужби уколико постоји рок застаревања.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво