Читај ми!

Адвокати, ипак, настављају штрајк

Адвокатска комора Србије одбила је предлог договора Министарства финансија о паушалном опорезивању за 2014. годину, јер је условљен прекидом обуставе рада и одлучила је да настави са протестом.

Управни одбор Адвокатске коморе Србије (АКС), који је данас заседао у Чачку, констатовао је да је позитивно што су започели преговори и што је Министарство финансија уочило и прихватило као основане захтеве адвокатуре Србије у погледу пореског положаја адвоката, саопштено је из АКС, преноси Танјуг.

Међутим, како се наводи, порески положај адвоката је само један од протестних захтева, трећи по реду, па се решавање тог захтева не може везивати за прекид обуставе рада адвоката док се не реше и остали захтеви из одлуке Скупштине АКС од 13. септембра.

Решавање захтева која се тичу измена сета закона о јавном бележништву, које су почеле да се примењују 1. септембра, је у надлежности Министарства правде које, како се наводи, избегава да их реши са адвокатима.

АКС је даље навела да жели да питање пореских обавеза адвоката реши са Министарством финансија у што краћем року, јер су се за то стекли реални услови, а остале захтеве жели да реши са Владом Србије, јер Министарство правде, до сада није показало ни најмање воље за решење проблема.

У саопштењу се додаје да је позитивно то, што је Министарство финансија оценило да су пореске обавезе адвоката у 2014. години повећане на незаконит начин и без икаквих економских показатеља.

"Адвокатура Србије указује да предложено повећање до 10 одсто у укупном износу за све пореске обавезе у 2014. у односу на 2013. годину може бити предлог који ће у преговорима између АКС и Министарства финансија довести до прихватљивог решења насталог проблема, с тим да нема основа за било какво условљавање и постављање ултиматума прекидом протеста адвоката обуставом рада", наводи се у саопштењу.

Подсећа се да је у Одлуци Скупштине АКС од 13. септембра порески положај адвоката само један од захтева адвоката и то трећи по реду.

За адвокатуру је неприхватљив члан текста предложеног договора, у којем се наводи услов да АКС и комора у њеном саставу прекину штрајк првог дана након потписивања договора, а у том случају ће Влада истог дана усвојити предлоге из договора.

Штрајк београдских адвоката поново је почео 10. септембра, а у целој Србији 17. септембра.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво