Адвокати, ипак, настављају штрајк

Адвокатска комора Србије одбила је предлог договора Министарства финансија о паушалном опорезивању за 2014. годину, јер је условљен прекидом обуставе рада и одлучила је да настави са протестом.

Управни одбор Адвокатске коморе Србије (АКС), који је данас заседао у Чачку, констатовао је да је позитивно што су започели преговори и што је Министарство финансија уочило и прихватило као основане захтеве адвокатуре Србије у погледу пореског положаја адвоката, саопштено је из АКС, преноси Танјуг.

Међутим, како се наводи, порески положај адвоката је само један од протестних захтева, трећи по реду, па се решавање тог захтева не може везивати за прекид обуставе рада адвоката док се не реше и остали захтеви из одлуке Скупштине АКС од 13. септембра.

Решавање захтева која се тичу измена сета закона о јавном бележништву, које су почеле да се примењују 1. септембра, је у надлежности Министарства правде које, како се наводи, избегава да их реши са адвокатима.

АКС је даље навела да жели да питање пореских обавеза адвоката реши са Министарством финансија у што краћем року, јер су се за то стекли реални услови, а остале захтеве жели да реши са Владом Србије, јер Министарство правде, до сада није показало ни најмање воље за решење проблема.

У саопштењу се додаје да је позитивно то, што је Министарство финансија оценило да су пореске обавезе адвоката у 2014. години повећане на незаконит начин и без икаквих економских показатеља.

"Адвокатура Србије указује да предложено повећање до 10 одсто у укупном износу за све пореске обавезе у 2014. у односу на 2013. годину може бити предлог који ће у преговорима између АКС и Министарства финансија довести до прихватљивог решења насталог проблема, с тим да нема основа за било какво условљавање и постављање ултиматума прекидом протеста адвоката обуставом рада", наводи се у саопштењу.

Подсећа се да је у Одлуци Скупштине АКС од 13. септембра порески положај адвоката само један од захтева адвоката и то трећи по реду.

За адвокатуру је неприхватљив члан текста предложеног договора, у којем се наводи услов да АКС и комора у њеном саставу прекину штрајк првог дана након потписивања договора, а у том случају ће Влада истог дана усвојити предлоге из договора.

Штрајк београдских адвоката поново је почео 10. септембра, а у целој Србији 17. септембра.

број коментара 18 Пошаљи коментар
(недеља, 09. нов 2014, 16:54) - anonymous [нерегистровани]

babe i žabe

Puna podrška advokatima, a u vezi sa notarima! Što se tiče paušalnog poeza, pa vodite knjige pa plaćajte porez na "stvarno" ostvaren prihod! Ovo stvarno je pod navodnicima jer advokati nemju fiskalne kase i naravno ne prijavljuju prihode od fizičkih lica, osim ako im se ne uplaćuje na račun, a to je retkost! Izdavanje fktivnih faktura za 10% bi u slučaju vodjenja knjiga bilo malo teže! :) A uterivači dugova? Gde nestadoše izvršitelji?!

(недеља, 09. нов 2014, 02:04) - anonymous [нерегистровани]

advokat

Advokati do pobede !

(недеља, 09. нов 2014, 01:02) - gorangoran [нерегистровани]

NE ZNAŠ

Očigledno čitaš žutu štampu, kad ne znaš: da su se u dosadašnjem Protestu advokati izborili da i gradjani mogu sastavljati ugovore o prometu nepokretnosti, da su se izborili da od ogromne zarade notari odvajaju 30% u državnu kasu. U protestu i dalje jer je sve to nedovoljno. Ako ne uspemo, neće valjati za gradjane. Advokati nemaju ništa protiv realnog oporezivanja. Ali povećanje poreza od 70-150 % nije realno. Zamisli da ti povećaju porez na imovinu 150% ? Tada bi znao da protestuješ.

(субота, 08. нов 2014, 23:55) - anonymous [нерегистровани]

visoko školovan

Sve odluke koje donese AKS, pre toga moraju biti usvojene od ostalih devet komora, koje ukupno broje devet hiljada advokata.Dakle, po vama svih devet hiljada advokata ucenjuju sami sebe. Ne komentarišite nešto što ne razumete.

(субота, 08. нов 2014, 20:21) - anonymous [нерегистровани]

Neko je neobavesten

Notara ima i u Svedskoj, tacno. Medjutim zasto ne kazes da notari u Svedskoj i ostalim zemljama EU samo overavaju isprave i ugovore i to po simbolicnoj ceni od 3 do 20e, a ne da iste sacinjavaju i to naplacuju od 11.000 pa do 720.000 dinara???
Overa punomocja u Engleskoj je 40 funti, overa U Srbiji kod notara je 5400 dinara. Nemamo engleski standard ali imamo najskuplje notare u Evropi, eto da barem po necemu budemo vodeci!

(субота, 08. нов 2014, 19:36) - anonymous [нерегистровани]

Borba za opstanak

Teška muka tera advokate da ovo rade i da se izbore za svoja prava.Oni se bore za goli opstanak.Zato su oni vrlo složni i to nadležni organi treba da znaju i da što pre usvoje njihove zahteve,bez ikakvih uvijanja i manipulacija.

(субота, 08. нов 2014, 19:17) - anonymous [нерегистровани]

Nastavak strajka...

Nastavak strajka uz slogan: bankrot (drzave) nema alternativu!

Dakle, krenulo se u strajk zbog notara, a sad se trazi smanjenje poreza i ko zna sta jos. Ako drzava ne sprovede reforme, stegne kais i ne ispravi greske prethodnih vlada, vrlo je verovatno da ce bankrotirati. Kad drzava bankrotira onda ne izmiruje ni unutrasnji ni spoljasnji dug. Nema plata ni penzija, a ni rata za kredite. Stranci nam poruce da ako nemozemo da servisiramo dug prema njima imamo plodnu oranicu i rudna bogatstva... I eto nas preko noci stranci u sopstvenoj zemlji.

Zato ne razumem kratkovide ljude koji samo zakuvavaju strajkove (najavljeni su u zdravstvu i prosveti) i guraju zemlju u propast.

(субота, 08. нов 2014, 19:12) - anonymous [нерегистровани]

advokatski manifertluk

Advokati koji zele da rade,ne smeju biti suspendovani,a suspendovano ih je na stotine!!!
To se mora prekinuti. Notarima da se smanje plate!!!

(субота, 08. нов 2014, 19:02) - Zarko [нерегистровани]

Bravo!

Idemo dalje.

(субота, 08. нов 2014, 18:56) - Патриот [нерегистровани]

Докле?

Не знам докле ће ови адвокати да дозвољавају појединцима у управи коморе да их водају за нос и да траже да само они преживе а други да немају посла. Оставили своје колеге без посла насилно, желе да нотари немају посла, само да се они богате а порез нека плаћају други. Чуди ме да тако високо школовани људи једноставно не смене те који уносе немир, безакоње и самовољу у њихове редове и поставе на руководећа места поштене људе који мисле и на друге а не само на себе. Има посла за све који желе да раде а који не желе нека уступе место онима који хоће да раде, има их доста...По ком је то закону да неко некога уцењује? А АКС тј. појединци у њој уцењују све адвокате у Србији и захтевају од њих поданичку послушност, докле?