Прекид штрајка услов за договор о порезу

Адвокатска комора Србије саопштила је да је предлог договора о паушалном опорезивању за 2014. годину Министарства финансија проследила на изјашњење управним одборима регионалних комора које до сутра у подне треба да јој доставе своје одговоре.

Управни одбор Адвокатске коморе Србије ће, после изјашњавања регионалних комора, донети одлуку о даљим корацима и обавестити о њој надлежна министарства и јавност, наводи се у информацији објављеној на сајту АКС, преноси Танјуг.

Предлог Министарства финансија условљен је прекидом обуставе рада адвоката у Србији, а адвокати осим регулисања опорезивања траже и измену јавнобележничког система у Србији због чега су у штрајку готово два месеца.

У понуди која је објавлена на сајту АКС наводи се да се Министарство финансија обавезује да упути влади Предлог уредбе о допуни Уредбе о ближим условима, критеријумима и елементима за паушално опорезивање адвоката.

Тим предлогом би пореским обвезницима, којима је повећана полазна основица за утврђивање паушалног прихода, паушални приход могао за ову годину увећати највише до 10 одсто, у односу на 2013. годину.

Такође, обавезују се Министарство правде и Министарство финансија да по доношењу Уредбе, упуте влади Предлог закључка којим би се Пореска управа обавезала да изврши измену решења којима је адвокатима утврђена виша пореска обавеза од 10 одсто за 2014. годину.

Даље је предложено да Министарство финансија са Министарством правде и АКС преиспита нормативна решења у циљу доношења одговарајућих прописа на основу којих би се пореским адвокатима утврдила обавеза за 2015. годину.

У последњем члану предлога договора, постављан је услов АКС и комора у њеном саставу да прекину штрајк првог дана након потписивања договора, а тог дана ће, како се наводи, бити усвојена акта из договора.

На сајту АКС, објављена је анализа предлога коју је извршио порески консултант Адвокатске коморе Београд.

Београдски адвокати су летос 15 дана штрајковали тражећи измене пореских решења за 2014. годину, којима је порез адвокатима повећан за 40 одсто, а у неким случајевима и до 100 одсто.

Штрајк београдских адвоката поново је почео 10. септембра, а у целој Србији 17. септембра. Поред пореза адвокати траже и измене закона о јавном бележништву, које су почеле да се примењују 1. септембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи